Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Boom för möbeluthyrning till hemmakontor

Publicerad: 13 november 2020, 11:17

De kallar sig möbelbranschens airbnb, men fick snabbt ställa om från korttidsuthyrning av möbler till möbelabonnemang. Marknaden har exploderat och spås fortsätta öka sedan många stora företag nu planerar för att hemarbetet ska fortsätta även efter coronapandemin.


Köp av nya kontorsmöbler lämnar varje år stora klimatfotavtryck. Företaget Beleco lade två och ett halvt år på att bygga en plattform där cirka 100 möbeltillverkare nu hyr ut sina möbler till företag och privatpersoner. Coronapandemin tvingade dock företaget att snabbt sadla om, från korttidsuthyrning till abonnemang för främst hemmakontor. 

Det visade sig vara ett lyckokast. Till följd av abonnemangen väntas omsättningen nästa år öka med 600 procent.

– Först var covid en grej. Nu visar det sig att nio av tio vill jobba hemma även efter covid. De stora organisationerna har nu börjat hyra möbler till sina anställda, det största företaget vi sitter med har över 10 000 anställda, säger Sebastian Rudenstam, medgrundare och affärsutvecklingschef på Beleco. 

Enligt Sebastian Rudenstam funderar många företag nu på hur de ska se till att deras anställda har ergonomiska möbler och en bra datauppkoppling utan att det kostar för mycket. Han tror att Belecos framgångar främst beror på ekonomin samtidigt som affärsmodellen gynnar en cirkulär ekonomi.

– Eftersom våra tillverkare fortsätter äga produkten får de incitament för att produkten inte ska gå sönder. Det är som att vända upp och ner på hur marknaden fungerar i dag. Man börjar fundera på om man kan byta ut tyg eller ta fram nya armstöd, säger Sebastian Rudenstam.

Efter att ha låtit IVL räkna på koldioxidutsläppen har Beleco nu som mål att på tio år spara in två miljoner ton koldioxid. 

Sebastian Rudenstam drar sig till minnes att konsultföretaget PWC för ett par år sedan deklarerade att världen skulle ha en miljard frilansare år 2035.

– Men nu med covid har hela samhället blivit så att vem som helst som är tjänsteman kan arbeta var som helst. Det som kanske skulle hända om 15 år, det händer nu, säger Sebastian Rudenstam.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.