Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Cirkulära bromsklossar identifierade i ny rapport

Publicerad: 25 november 2020, 10:32

Problemen med återvinning av plast är ett område som tas upp i den nya rapporten.

Foto: Pontus Lundahl/ TT

Forskningsprojektet Re:source skriver i sin slutrapport att hantering och lagstiftning kring farliga ämnen måste förbättras för att återvinningen ska kunna öka.


Farliga ämnen måste kunna identifieras och avlägsnas för att det ska gå att skapa en fungerande och cirkulär marknad för återvinning. Det konstaterar forskningsprojektet Re:source i sin slutrapport, ”Hållbara cirkulära material och farliga ämnen”. I rapporten konstateras att det finns en växande efterfrågan på återvunnen råvara från industrin, men att utvecklingen bromsas av dålig information om innehållet i råvaran. 

Ett exempel som beskrivs i rapporten är återvunnen plast, där det i dag finns en stor efterfrågan. Här saknas i dag enligt rapporten tydliga riktlinjer och överenskommelser kring hur plasten ska analyseras, hur innehållet ska rapporteras och hur information ska delas mellan företagen. 

Ett problem som rapporten identifierar är att EU:s kemikalielagstiftning Reach upphör gälla när en produkt blir avfall. Resultetet av det blir att information om farligt innehåll inte förs vidare till återvinningsleden. Rapporten välkomnar här den nya så kallade Scip-databasen som nyligen lanserades av den Europeiska kemikaliemyndigheten och som innebär att företag som säljer artiklar som innehåller särskilt farliga ämnen kommer att tvingas dela information om dessa artiklar. 

”Det kommer troligen göra det lättare att spåra farliga ämnen. För att verkligen nå ett giftfritt kretslopp krävs teknikutveckling för att kunna avlägsna farliga ämnen i återvinningsprocessen men ännu viktigare är att skapa incitament via lagstiftning”, säger en av rapportförfattarna, Dämien Bolinius från IVL, i en kommentar.

Läs ”Hållbara cirkulära material och farliga ämnen”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.