Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

”Därför är återvinning viktigt för cirkulär ekonomikk”

Publicerad: 12 november 2018, 14:44

Rapporten visar var vi har störst potential att öka den nödvändiga återvinningen, skriver Åsa Stenmarck som svar på kritiken.

Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet

REPLIK Återvinning är en viktig del av att skapa cirkulära flöden, skriver IVL Svenska Miljöinstitutets Åsa Stenmark som svar på kritiken mot rapporten ”Ökad Plaståtervinning – potential för utvalda produktgrupper”


Magnus Hedenmark och Ingela Wickman Bois kritiserar i Aktuell Hållbarhet vår rapport om ökad plaståtervinning som vi har tagit fram på uppdrag av Naturvårdsverket.

Vi är precis som författarna till debattartikel väl medvetna om att cirkulär ekonomi är mycket bredare än återvinning. Vi håller med om att det finns mycket mer som behöver hända än ökad plaståtervinning för att vi ska nå målet om en resurseffektiv, cirkulär ekonomi. Inte minst behöver vi fundera över vår konsumtion i stort och hur den kan göras mer hållbar genom att, sett till plast, både minska plastanvändningen i stort, använda plasten smartare och se till att vi begränsar användning av oönskade ämnen i produkter.

Men återvinning är och förblir trots ovanstående en viktig del av att skapa cirkulära flöden och det är var vi har störst potential att öka den nödvändiga återvinningen som var rapportens syfte att beskriva.

Vi vill med rapporten visa, dels var mängderna finns tillgängliga, dels var man får kostnads- och miljönytta av att driva på en ökad återvinning. Resultatet som visar att förpackningar är den ström där vi skulle kunna återvinna mycket mer kan inte komma som en överraskning för någon, men är ändå intressant ur perspektivet att det är en plastström som får ses som relativt okomplicerad men att vi ändå inte lyckas nå speciellt långt med återvinningen. Det tycker vi är en lika intressant aspekt att belysa och försöka förändra samtidigt som vi jobbar med att ändra användningen av plast i stort.

Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.