Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Därför återvinns inte mer byggmaterial

Publicerad: 21 januari 2020, 10:25

Foto: Dio Hasko Sinesko/Pexels

Varje år producerar svenska byggen nio miljoner ton avfall. Men bara ett tiotal ton går vidare till återbruk. Det visar ny rapport.


I Sverige genereras årligen nio miljoner ton icke-farligt avfall från bygg- och rivningsanläggningssektorn. Men bara ett tiotal ton går vidare till återbruk. Det visar nya siffror från Avfall Sverige, som har kartlagt de främsta hindren för att öka återanvändningen av byggavfall.

Enligt Avfall Sverige handlar de främsta bromsklossarna om brist på information och kunskap i hela återbrukskedjan, ett allmänt lågt intresse i byggbranschen av att lämna in byggavfall till återbruk samt den stora variationen av produkter som gör det svårt att skala upp återanvändningen. Samtidigt finns stora möjligheter att öka återbruket.

”Den högsta återbrukspotentialen för bygg och rivningsavfall finns bland helt nya varor och material som blivit över eller packats fel. Det finns även ett stort värde bland till exempel dörrar, fönster, sanitetsporslin, möbler och i vissa fall elektronik. Ett visst värde finns också bland produkter med ett antik- eller designvärde”, säger Johan Fagerqvist, rådgivare på Avfall Sverige, i en kommentar.

Enligt Avfall Sverige vill många kommuner samla in byggprodukter för återanvändning, men de beskrivna hindren gör det svårt.

Läs mer om rapporten om byggavfall 

 

 

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.