Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Delegationen för cirkulär ekonomi föreslår bonus malus-system för avfall

Publicerad: 7 oktober 2020, 09:48

Delegationen för cirkulär ekonomi menar att ett bonus-malussystem skulle kunna främja användningen av återvunna material som har svårt att konkurrera i pris med jungfruligt material. Plast pekas ut som ett område där utmaningarna är särskilt stora.

Foto: Mostphotos

Delegationen för cirkulär ekonomi har lämnat 30 förslag på åtgärder till regeringen.


Delegationen för cirkulär ekonomi har överlämnat en sammanställning med över 30 förslag till regeringens kommande handlingsplan för omställningen till cirkulär ekonomi.

Ett av förslagen från delegationen är att tillsätta en utredning om hur ett bonus malus-system för avfall kan utformas. Tanken är att uppkomsten av avfall ska beläggas med en malus och att en bonus ska delas ut när man kan visa att man har uppnått full cirkularitet. Syftet med ett sådant system skulle vara att främja användningen av återvunna material som har svårt att konkurrera i pris med jungfruligt material. Delegationen pekar på att utmaningen är särskilt tydlig kring materialåtervinning av plast och för material som ingår i textilier.

Delegationen föreslår också att producenter av varor och tjänster ska uppmanas att åta sig frivilliga överenskommelser om att garantera funktionen under en viss tid. Men delegationen konstaterar också att det är viktigt att en sådan åtgärd inte låser in gammal teknik och förhindrar innovation. Möbelbranschen pekas ut som en tänkbar bransch där andrahandsmarknaden skulle gynnas av längre garantitider. Vidare menar delegation att det bör analyseras om producenter av varor och tjänster skulle kunna införa garanti på reparationer, vilket också innebär att producenten måsta ha kontroll över hur reparationen genomförs.

Delegationen vill också att strafföreläggande ska införas för den som inte sorterar bygg- och rivningsavfall enligt EU:s nya lagstiftning och att det ska ställas tydligare krav på användning av återvunnet material i byggsektorn.

Läs alla förslag från Delegationen för cirkulär ekonomi

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.