Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

EEB:s hårda linje: En hållbar gruvnäring finns inte

Publicerad: 5 oktober 2021, 09:41

Risken är stor att gruvor och gruvnäring grönmålas. Det hävdar EEB i en ny rapport.

En hållbar gruvnäring finns inte, det enda rätta är att minska konsumtionen och råvaruförbrukningen. Det menar Jordens vänner och den europeiska miljöbyrån EEB i en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

GruvorEuEu-kommissionenGreenwashGreentechJuridikKonsumtionCirkulär EkonomiFlygFörnybar EnergiJordens VännerEeb

Gruvbolag och regeringar över hela världen använder den gröna omställningens behov av vissa metaller och mineraler för att grönmåla hela gruvnäringen. Det hävdar den europeiska miljöbyrån EEB och Jordens Vänner i en ny rapport. Gruvbrytning kräver stora mängder energi och bidrar till olika miljöproblem samtidigt som den största andelen mördade miljöaktivister just protesterat mot gruvverksamhet, skriver rapportförfattarna. 

Trots att Européerna bara utgör sex procent av världens befolkning så närmar sig EU:s resursanvändning de planetära gränserna för vad hela jorden klarar av. Den gröna given ersätter bara ett fossilindustribaserat konsumtionssamhälle med en grönare variant, skriver rapportförfattarna vidare. Enligt rapporten saknas en kritisk analys av EU:s överkonsumtion och beroende av oschysta produktionsvillkor utomlands och efterlyser ett mål om att minska råvaruanvändningen med två tredjedelar.

”EU har en historia av att stifta svaga lagar som gång på gång misslyckas med att minska mängden förbrukade naturresurser. Orsaken är enkel: lagarna bygger på ekonomisk tillväxt, vilket inte är förenligt med en hållbar framtid”, säger Meadhbh Bolger, kampanjledare för resursrättvisa vid Jordens vänner Europa, i en skriftlig kommentar.

Andra åtgärder som listas i rapporten är vetorätt för lokalsamhällen att säga nej till gruvbrytning och införa verkligt cirkulära affärsmodeller som krymper tillväxten inom sektorer som militärmakten, flygindustrin och privatbilismen samt ökar tillväxten inom byggnadsrenovering, förnybar energi och hållbar turism.

Rapportförfattarna konstaterar att EU förbrukar mer än en skälig andel av jordens resurser och exemplifierar med statistik: den fattigaste miljarden människor på jorden står för mindre än en procent av jordens konsumtion medan den rikaste miljarden står för 72 procent. Under 2018 förbrukade genomsnittseuropén 14,5 ton råvaror och resurser. Det anses vara dubbelt så mycket än vad som är långsiktigt hållbart. Men om inget görs är trenden i stället att förbrukningen fördubblas till år 2060.

”Vi kan inte gräva oss ur klimatkrisen utan måste stoppa tillväxtvansinnet. Det är som att köra en buss utför ett stup medan passagerarna är fullt upptagna med att diskutera om bussen ska drivas av fossila bränslen eller eldrift i stället för den mer akuta frågan hur vi kan få bussen att stanna i tid”, säger Diego Marin, policyansvarig för miljöjuridik vid EEB, i en kommentar.

Läs Grön gruvbrytning är en myt 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.