lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

EEB: Så mycket kostar EU:s negligerande av ekodesigndirektivet

Publicerad: 15 september 2021, 09:20

40 miljarder euro. Så mycket kan Europas konsumenter tvingas att betala extra för försenade EU-regler för ekodesign. Det visar en ny rapport.

EEB:s initiativ Cool Products har i en ny rapport räknat ut framtida kostnader för att negligera ekodesigndirektivet. EEB menar att lagstiftningen kring ekodesign hanteras på ett ”bisarrt” sätt.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalEu-kommissionenEuKoldioxidutsläpp

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Försenad lagstiftning kring EU:s ekodesigndirektiv kan kosta konsumenter upp till 40 miljarder euro till år 2030. Det hävdar initiativet Cool Products som drivs av den europeiska miljörörelsens paraplyorganisation EEB. I en ny rapport skriver författarna att EU-kommissionen sinkar utvecklingen av ekodesignkrav och regler för energimärkningar. Enligt rapporten handlar en stor del av problemet om bristande resurser och att frågorna inte hanteras på den plats de förtjänar.

I rapporten konstateras att förbättrad energieffektiv formgivning av produkter tillsammans med effektivare energimärkningar ensamt förväntas stå för en tredjedel av all energieffektivisering som krävs för att EU ska kunna nå sitt 2030-mål om en 55-procentig utsläppsminskning. Trots detta har bara 25 procent av de regleringar som föreslagits för perioden 2016-2019 implementerats. Dessutom har EU-kommissionens åtgärdsplan kring ekodesign för åren 2020-2024 försenats med minst två år. 

”Ekodesign har visat sig vara en viktig del för att nå målen för klimat och cirkulär ekonomi.  Men denna grundläggande ram försummas av EU på ett bisarrt sätt. Resultatet är fler utsläpp och högre energiräkningar för medborgarna. Detta väcker frågor kring kommissionens engagemang för detta politikområde, inklusive det kommande initiativet för hållbara produkter”, säger Jean-Pierre Schweitzer, ansvarig för produktpolicy och cirkulär ekonomi på EEB, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev