måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

EEB: Tillverkare gör det svårare att återvinna batterier

Publicerad: 6 december 2021, 10:25

Nästan alla batterier limmas i mobiltelefoner och paddor vilket gör det svårt att byta batteri utan att riskera att skada produkten, enligt en ny rapport. Foto: Andrey Deryabin

Fastlimmade batterier eller mjukvara som förhindrar batteribyte. Det är några av anledningarna till att elektroniska prylar i allt mindre utsträckning kan repareras utan att riskera fel och skador, konstaterar EEB i ny rapport.

Ämnen i artikeln:

LitiumjonbatterierEebEu-kommissionenÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Den Europeiska miljöbyrån, EEB, släpper i dag en rapport där de konstaterar att tillverkare gör det allt svårare att återvinna litium-jon-batterier. Det kan exempelvis handla om mjukvarulås som förhindrar batteribyte eller att tillverkaren helt enkelt inte erbjuder reservdelar, verktyg eller information som möjliggör återvinning. I nästan alla paddor och mobiltelefoner limmas i dag batterierna fast. Samtidigt är olika fel på batterier en av de vanligaste orsakerna till att elektroniska prylar slutar fungera som de ska.

”Det är extremt oroande att den genomsnittliga livslängden för ett batteri är tre år och att en majoritet av de reparatörer vi pratat med säger att risken för att skada en pryl vid borttagandet av batteriet har ökat. Det indikerar att en avsevärd mängd av prylar slängs alltför tidigt på grund av dåligt batteri”, säger Chloé Mikolajczak, kampanjledare för Rätten att reparera, vid EEB, i en kommentar.

Snart väntas EU-kommissionen presentera den nya batteriförordningen. I ett tidigare utkast till lagförslag fanns krav på att batterier ska kunna tas bort, men enligt EEB finns luckor i den föreslagna lagstiftningen som missar andra hinder som omöjliggör återvinning.

Ett EU-krav på utbytbara batterier i alla paddor och telefoner skulle år 2030 betyda minskade utsläpp med 30 procent från den här typen av prylar, minskad förlust av kritiska ämnen såsom kobolt och indium samt bespara europeiska konsumenter 200 miljarder, enligt EEB.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev