fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Etappmål för en mer cirkulär och resurssnål ekonomi

Publicerad: 28 augusti 2020, 09:32

Återvinning, återanvändning och minskat matsvinn adresseras i fyra nya etappmål från regeringen. Foto: Jonas Ekströmer, Bertil Enevåg Ericson och Heiko Junge

Matsvinn, materialåtervinning och återanvändning av förpackningar finns med i fyra nya etappmål från regeringen som ska få samhället att gå mot en mer cirkulär ekonomi.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär Ekonomi

BA


Regeringen har beslutat om fyra nya etappmål för att minska matsvinnet, samt öka återvinningen av kommunalt avfall och återanvändningen av förpackningar. 

”Återvinning och återanvändning är viktigt, och vi måste också konsumera på ett smartare sätt. De nya etappmålen visar hur vi ska minska mängden avfall i samhället och spara på resurser”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin, i en presskommentar. 

Ett av de nya etappmålen handlar om att successivt öka andelen kommunalt avfall som materialåtervinns och förbereds för återanvändning. Etappmålet har en stegrande ambitionsnivå fram till år 2035, då minst 65 viktprocent av det kommunala avfallet ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas. 

Två av etappmålen ska dels minska matsvinnet så att det sammantagna livsmedelsavfallet minskar med minst 20 viktprocent per capita från 2020 till 2025, dels öka andelen av livsmedelsproduktionen som ska nå butik och konsument 2025.

Slutligen har regeringen beslutat om ett nytt etappmål för återanvändning av förpackningar som innebär att andelen återanvändbara förpackningar som släpps ut på marknaden ska öka successivt från år 2022 med minst 30 procent till år 2030.

I Sverige är förpackningar det största enskilda användningsområdet för plast sett till vikt, enligt en undersökning från 2019. 

”Etappmålet ska leda till ändrade beteenden hos konsumenter och andra aktörer så att förpackningar används flera gånger innan de blir avfall eller återvinns”, skriver regeringen. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev