lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

EU-kommissionen förbereder lagförslag om cirkulär ekonomi

Publicerad: 13 januari 2022, 10:39

I dag saknas incitament för konsumenterna att välja reparation, enligt EU-kommissionen som vill uppmuntra mer cirkulär ekonomi.

Foto: Nannapat Pagtong/Getty

EU-kommissionen vill öka producentansvaret och uppmuntra konsumenter till reparation och återbruk, enligt nyhetsbyrån Ends Europe.

Ämnen i artikeln:

Cirkulär EkonomiEu-kommissionen

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


EU-kommissionen förbereder lagförslag som ska uppmuntra reparation av trasiga produkter snarare än nyinköp, skriver nyhetsbyrån Ends Europe. 

I dagsläget har företag begränsade ekonomiska intressen i att producera och erbjuda mer miljövänliga och hållbara produkter, skriver EU-kommissionen på tisdagen i samband med ett offentligt samråd.

Lagförslagen väntas komma under tredje kvartalet i år och kan komma att innehålla ett tillägg till 2019 års direktiv om försäljning av varor. De kan också innehålla en separat del om rätt till reparation.

Enligt direktivet om försäljning av varor har konsumenten rätt till reparation eller byte av en felaktig vara under en två år lång garantiperiod. I praktiken väljer konsumenten dock oftast att byta ut varan, noterar EU-kommissionen. I dag saknas också incitament för konsumenten att välja secondhand eller återbruk. 

Lagförslagen är tänkta att uppmuntra konsumenter till att välja reparation samt ålägga producenter och försäljare att erbjuda reparation till ett överkomligt pris även efter garantiperiodens slut, enligt Ends Europe.

Remissynpunkter kan lämnas fram till den 5 april. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev