Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

EU-kommissionen presenterar nytt paket för cirkulär ekonomi

Publicerad: 11 mars 2020, 14:43

Nästa år ska kommissionen lägga fram en ny textilstrategi som ska skapa bättre förutsättningar för marknaden för återvunna textilier och återanvända kläder.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen sitt nya paket för cirkulär ekonomi.


 

EU-kommissionen presenterade på onsdagen sitt nya paket för cirkulär ekonomi, eller som det formellt heter ”Handlingsplan för den hållbara ekonomin”. Paketet innehåller en rad åtgärdsförslag. Kommissionen utlovar redan i år ett lagförslag som syftar till att fasa ut icke uppladdningsbara batterier. Nästa år ska kommissionen lägga fram en ny textilstrategi som ska skapa bättre förutsättningar för marknaden för återvunna textilier och återanvända kläder. Paketet innehåller också förslag på åtgärder mot mikroplaster, ett pantsystem för elektroniska produkter samt krav på hur stora volymer förpackningsmaterial som får användas. 

Litauens EU-kommissionär Virginijus Sinkevicicus, som ansvarar för planen, sade under dagen också att EU-kommissionen kan komma att föreslå regler som ger konsumenter rätt att kräva att inköpta produkter ska kunna repareras. Exakt hur ett sådant direktiv skulle kunna utformas finns än så länge inga uppgifter om. 

Det nya paketet för cirkulär ekonomi har under dagen mottagits positivt av miljörörelsen. Paraplyorganisationen European Environmental Bureau, EEB, beklagar dock att den nya planen inte innehåller några konkreta mål för reducerad resursanvändning i EU. EEB är också kritiskt till att det inte sätts några mål för avfallsminskningar hos företag och industrier. 

Den svenska EU-parlamentarikern Fredrick Federley är mycket positiv till det nya cirkulär ekonomi-paketet. 

”Allt som vi konsumerar gör påverkar miljön. Men lösningen är inte att stoppa utvecklingen utan att hitta smarta lösningar och ställa om till en ansvarsfull och hållbar produktion. Jag vill slå ett extra slag för just kläder och textil som är den fjärde största källan till klimatutsläpp i Sverige och innehåller giftiga ämnen. Här finns mycket mer att göra”, säger han i en kommentar.

 

 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News