Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

”EU-paket om cirkulär ekonomi räcker inte på långa vägar”

Publicerad: 4 december 2015, 05:56

EU:s förslag om cirkulär ekonomi får kritik.


Ämnen i artikeln:

Cirkulär EkonomiEu

Den här artikeln publicerades den 3 december i Miljöaktuellt Idag.

I förrgår publicerade EU-kommissionen sitt förslag om hur EU ska få en mer cirkulär ekonomi – det vill säga en ekonomi där avfall och resursanvändning minimeras. Förslaget består av två delar. Den första är en övergripande handlingsplan som bland annat syftar till att förbättra produkters hållbarhet och underlätta för återanvändning av råvaror. Här ingår även frågor som rör matsvinn och åtgärder för att minska den marina nedskräpningen. Den andra delen består av reviderade lagstiftningsförslag om avfall. Bland annat föreslås att minst 65 procent av det kommunala avfallet och minst 75 procent av förpackningsavfallet ska materialåtervinnas år 2030.

Enligt EU-kommissionen skulle avfallsförebyggande åtgärder och återanvändning kunna ge nettobesparingar på 600 miljarder euro för företagen i EU och samtidigt minska de totala årliga växthusgasutsläppen med upp till fyra procent. Kritik har dock riktats mot förslaget, bland annat från Världsnaturfonden WWF, som menar att det inte på långa vägar räcker för att minska ”Europas enorma och ohållbara överkonsumtion”.

Läs EU-kommissionens Q&A på svenska här.

Läs mer om WWF:s kritik här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Cirkulär EkonomiEu

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.