onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Fick avslag trots försumbar miljöpåverkan – nu överklagas domen

Publicerad: 15 december 2021, 10:41

Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells är förvånad över domen och menar att den är orimlig.

Ragn-Sells planer på fosforåtervinning i Helsingborg åkte i går på ett bakslag när domstolen avslår ansökan. Nu tänker bolaget överklaga till nästa instans.

Ämnen i artikeln:

SlamMark- och miljööverdomstolenMark- och miljödomstolenÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinningAvlopp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Ragn-Sells vill bygga en anläggning i Helsingborg för fosforåtervinning av aska från förbränt avloppsslam. Mark- och miljödomstolen avslog i går ansökan trots klimatnyttan och en försumbar miljöpåverkan. Orsaken till avslaget är att Helsingborgsområdets vattenstatus, enligt domstolen, inte medger ytterligare utsläpp utan endast verksamhet med nollutsläpp. Nu meddelar Ragn-Sells att de tänker överklaga.

– Om den här domen står sig blir det helt orimligt. För att få så ren fosfor som möjligt fäller vi ut zink, koppar och tungmetaller och avgiftar vårt samhälle. Det sker med ett försumbart metallutsläpp till naturen och detta kan vi inte få ett miljötillstånd för. Med domstolens tolkning blir det omöjligt med nya industrier, utbyggnad av reningsverk eller nya bostäder i Öresund, säger Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells, till Aktuell Hållbarhet. 

Om det blir avslag även i nästa instans, kommer ni då överväga etablering på annan ort?

– Det är så orimligt att jag inte ens vill tänka tanken. Om mindre än åtta år är den globala kolbudgeten för 1,5-gradersmålet slut. Hälften av utsläppen kommer från uttag och omvandling av naturresurser. Vi måste få miljötillstånd för att skala upp återvinningen av fosfor, säger Anders Kihl.

Domen avkunnades i går vid mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt med målnummer M 3275-20.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev