Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Fler svenska kommuner prioriterar återvunnet vid upphandling

Publicerad: 18 juni 2020, 07:05

Antalet kommuner som prioriterar återvunna material vid upphandling har dubblerats på ett år. Men den totala andelen kommuner som kräver återvunnet är fortfarande låg.


21 svenska kommuner prioriterar i dag aktivt varor tillverkade av återvunnet material i sina upphandlingar. Det visar den årliga kommunkartläggning som återvinningsföretaget Ragn-Sells gör varje år. Trots att det bara handlar om cirka 10 procent av de 204 kommuner som som svarat på undersökningen så ser Ragn-Sells positivt på utvecklingen då årets antal kommuner är mer än dubbelt så högt som föregående år. Många kommuner uppger också i undersökningen att de ser över hur deras upphandling kan bli mer hållbar. 

– Det börjar röra på sig lite grann. Det är positivt att 21 kommuner gör det här prioriteringarna, men det är så klart fortfarande alldeles för få kommuner. Nu ska det bli jättespännande att kontakta de här kommunerna och ta reda på mer om hur de jobbar med frågan, säger Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans till Aktuell Hållbarhet. 

Pär Larshans berättar att tidigare erfarenheter tyder på att det ofta är enskilda eldsjälar på kommunerna som driver på frågan om återvunna material i upphandlingarna. Tyvärr, menar han, finns det sällan policybeslut eller annan systematik bakom kommunernas krav. 

Varje år upphandlar kommuner varor och tjänster för 350 miljarder kronor. Pär Larshans berättar att de vanligaste materialflödena där kommuner ställer krav på återvunnet är papper och plast. 

– Det största cirkulära genomslaget skulle kommunerna dock få om de ställde krav på att inköpen av återvunnen betong, tegel och gips ökar så att en marknad för återvunna flöden kan skapas. Det är inom infrastruktur som majoriteten av de kommunala upphandlingspengarna används, säger han.

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News