Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

”Flera konkreta förslag för cirkulär design”

Publicerad: 1 juni 2016, 03:46

Foto: Sofia Granefelt Laurén

DEBATT/SLUTREPLIK Det finns många saker Sverige kan göra för att bli föregångsland när det gäller cirkulär design av produkter och tjänster, skriver Elin Bergman, ordförande för Cradlenet.


Tack Ola Alterå för din snabba replik på vårt inlägg om ditt uppdrag (Aktuell Hållbarhet 20/5). Vi vet att du är en kompetent person och säkert rätt man på rätt plats, men efter att vi både läst artiklar om hur du såg på ditt uppdrag och sett dig tala om det på seminarier blev vi oroliga att du missade viktiga delar och ville lyfte detta innan det var för sent.

Du skriver ändå i ditt svar:

”Mitt uppdrag handlar framför allt om vad Sveriges regering och riksdag kan göra. När det gäller just design av produkter är dock handlingsutrymmet för nationella regler begränsat i en global ekonomi och en värld med världsomspännande leverantörskedjor, särskilt som medlem i den Europeiska Unionen med fri rörlighet och gemensamma regler för varor.”

Detta är något vi i Cradlenet inte håller med om, det finns många saker Sveriges regering kan göra för att bli föregångsland när det gäller cirkulär design av produkter och tjänster – det gäller bara att hitta rätt incitament och styrmedel för detta.

Om du vill ha ett konkret exempel från oss på vad som går att göra så är ett att ställa cirkulära krav i offentlig upphandling, det ska inte gå att välja det billigaste alternativet som varken har hållbara eller cirkulära kriterier med.

Varför ska man exempelvis kunna upphandla ett byggjobb utan att det är krav på att byggnaden är så cirkulär och hållbar som det bara går och att alla restmaterial återcirkuleras? Alla funktioner finns på plats, men de allra flesta väljer ändå bort detta av kostnadsskäl och värdefulla resurser som skulle kunnat användas många gånger om slängs i stället på deponi eller eldas upp.

Ytterligare konkreta förslag är att:

- Stimulera en marknad inom EU för sekundära råvaror (minskad skatt), och underlätta handel mellan länder av sekundära råvaror.
- Andra styrmedel kan vara skatter, som till exempel energidirektivet, införa skatter på jungfruliga material – ”Naturresursdirektiv”.
- Införa märkningar av produkter så det går att utläsa hur stor del av produkter (och byggnader) som utgörs av återvunnet material.
- Innovationsupphandlingar som premierar design.
- Ett bra och framsynt ekodesigndirektiv som gör att produkter designas för återanvändning eller ”up-cycling”.
- Tillsätta en institution för en ny cirkulär ekonomi, eller liknande (liknande engelska WRAP).
- Avsätt pengar till utbildning, nätverk och outreach.
- Justera skevheter i regelverket i dag, som till exempel deponiskatten.

Cradlenets medlemsföretag har hundratals liknande historier att ge till dig och din utredning och vi har redan sökt kontakt med dig för att delge dig dem, än så länge har vi inte fått något svar från dig, inte förrän nu. Men vi hoppas på god kontakt och samarbete framöver!

Elin Bergman, ordförande, Cradlenet

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.