Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Företag köper begagnat – men inte för miljöns skull

Publicerad: 3 januari 2020, 11:04

Grävmaskiner är en vanlig sak som företag gärna återanvänder.

Foto: Life-Of-Pix/ Pixabay

Allt fler företag kan tänka sig att återanvända verktyg, maskiner och varulager. Men färre uppger att miljöhänsyn är en del av inköpsbesluten.


Värdet av återanvändning växer hos svenska företag. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av PS Auction, ett företag som förmedlar nya och gamla verktyg, varulager, fordon och maskiner mellan företag. Samtidigt visar undersökningen att färre företag än tidigare tar hänsyn till miljö och samhällsansvar när de fattar sina inköps beslut. 

I undersökningen svarar 49 procent av 1 151 tillfrågade personer att deras företag blivit något, eller mycket mer medvetet om värdet av återanvändning. Här nämner PS Auction klimatdebatten och starka opinionsbildare som Greta Thundberg som en viktig orsak till företagskundernas nya inställning. 

Samtidigt minskar andelen företag som uppger att miljömedvetande och samhällsansvar är en ganska eller viktig del av inköpsbesluten, 43 procent år 2019 jämfört med 48 procent år 2017. 

”Det är överraskande och anmärkningsvärt. Utvecklingen borde gå spikrakt åt andra hållet. Vår vision är att fullt användbara saker aldrig någonsin mer ska gå till spillo. Vi ser en kraftigt ökad efterfrågan bland våra kunder på att sälja och köpa begagnad utrustning. Men i ett större samhällsperspektiv behöver företag konsumera mer genomtänkt och ta ökat ansvar för hur varor säljs, köps, transporteras och används”, säger Per Henriksson, vd för PS Auction, i en kommentar.

 

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.