lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Förslag på Cop 27: Mer att utvinna från avloppet

Publicerad: 16 november 2022, 10:24

Kan ge mer gödningsmedel. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Avlopp och reningsverk ska kunna leverera kväve för gödsel – Ragn-Sells dotterbolag Easy Mining presenterade sin nya metod på Cop 27-mötet.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär EkonomiLivsmedelsindustrinNaturgasKlimatförhandlingar

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Återvinningsföretaget Ragn-Sells  presenterade under ett möte i Sharm el-Sheikh en ny metod för att återanvända kväve från avloppsslam.

Jordbrukets kvävecykel är ett av de stora klimatproblemen. Det beror bland annat på att plantor behöver kväve för att växa. Därför tillsätts kväve i jordbruket för att öka produktionen. Och det kvävet kommer ofta från naturgas i modernt jordbruk vilket leder till utsläpp av den kraftfulla växthusgasen metan.  Under seminariet presenterade Ragn-Sells dotterbolag Easy Mining sin metod för att istället utvinna kväve från avlopp.

– Vi har identifierat 12 000 platser där vi kan installera vår utrustning och där den kan göra en enorm skillnad för klimatutsläppen, sa Easy Minings vd Jan Svärd under seminariet.

Kvävet är också ett problem i sig, eftersom det leder till övergödning i hav och sjöar. Mycket av det kommer just från jordbruket, men även från avlopp.

Trots att avlopp innehåller kväve som kan vara intressant som gödsel, utnyttjas det inte i dagsläget, i alla fall inte i Sverige. I ett reningsverk finns kvävet i slammet som blir kvar efter att avloppet renats, men i slammet kvarstår skadliga ämnen och allt kan därför inte spridas på åkrarna. Med Easy Minings metod utvinns kvävet direkt från vattnet.  

Men Östersjön är också mycket hård drabbad av övergödning och tar emot nästan en miljon ton kväve per år från närområdet, mycket av det från jordbruket. Ett annat havsområde som pekades ut som extra intressant under seminariet var Oslofjorden. 

Läs mer om kvävet. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev