tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Frigolit från hushållsförpackningar ska återvinnas

Publicerad: 27 september 2021, 09:46

Utsorterat frigolit i förpackningar blir möjligt att återvinna 2023, när en ny anläggning för återvinning av plastavfall står klar.

Foto: wingedwolf / iStockphoto / Getty images

Från 2023 kan förpackningar av frigolit som hushåll lämnat till återvinningsstationer sorteras ut och återvinnas. Detta sedan ett nytt avtal undertecknats för en modernare plaståtervinningsanläggning som tas i bruk då.

Ämnen i artikeln:

Cirkulär EkonomiAvfall

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


När Svensk Plaståtervinnings nya anläggning Site Zero står klar 2023 innebär det att antalet utsorterade plastsorter ökar från fyra till tolv. Nu har Svensk Plaståtervinning tecknat en avsiktsförklaring med förpackingsbolaget Bewi om att de ska ta emot utsorterat frigolit per år och återvinna dem för att tillverka nya frigolitprodukter.

”Frigolit är ett fantastiskt material med mycket bra egenskaper och kvalitet. Den nya anläggningen och samarbetet med Bewi gör det möjligt att för första gången i Sverige kunna återvinna hushållsförpackningar av frigolit. Att göra frigoliten cirkulär är ett viktigt steg mot vår vision - att alla plastförpackningar ska återvinnas och bli nya plastprodukter”, säger Therese Cederblom, försäljningsansvarig på Svensk Plaståtervinning, i en kommentar. 

Enligt prognosen blir det mellan 1000 och 3000 ton frigolit, även kallat EPS, som kommer skickas till Bewi och där användas som råvara i ny frigolitproduktion. Förhoppningen är även att den återvunna frigoliten ska kunna bli godkänd enligt EU:s lagstiftning för material i kontakt med livsmedel.

Rickard Jansson, utvecklingsingenjör på Svensk Plaståtervinning säger i en kommentar att det i och med det nya samarbetet blir enklare för kunderna att nå sina egna återvinningsmål.

Bewi är en internationell leverantör av förpackningar, komponenter och isoleringslösningar. Bolaget har 44 produktionsanläggningar i nio europeiska länder och en ambition att bli 100 procent cirkulära inom 3 till 5 år. I dag återvinner bolaget frigolit från bland annat byggsektorn och fiskbranschen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev