Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Genombrott för återvinning av vindkraftverk

Publicerad: 24 maj 2021, 09:57

Vindkraftverk ska bli återvinningsbara. Bilden är från 2006.

Foto: Max Whittaker / TT

En ny teknik för återvinning av materialet i vindkraftverk har utvecklats i Danmark, som ska göra rotorbladen helt återvinningsbara. Bakom projektet står bland annat Vestas och världens ledande tillverkare av plastråvaran epoxi.


Den danska vindturbintillverkaren Vestas leder ett projekt som väntas innebära ett genombrott för plaståtervinning i vindkraftssektorn. Det handlar om ett samarbete mellan industrin och akademin för att utveckla en teknik som gör det möjligt att återvinna värmehärdade kompositer, som rotorbladen tillverkas av. 

Tekniken har utvecklats inom initiativet Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites, Cetec, och delvis finansierats genom Danmarks Innovationsfond. Även Olin som uppges vara världens ledande tillverkare av plastråvaran epoxi har deltagit liksom Danmarks teknologiska institut och Aarhus universitet. Tillsammans har de utvecklat en tvåstegsprocess där kompositen sönderdelas i fiber och epoxy. Därefter sker en kemisk återvinningsprocess som ytterligare delar upp epoxin i baskomponenter som liknar ursprungliga material.

Enligt Offshore Wind ska rotorbladen bli helt återvinningsbara. 

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.