Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Genombrott för svensk cirkulär textilråvara

Publicerad: 6 maj 2021, 09:15

Textilråvara sorterad av sorteringsanläggningen Siptex.

Foto: Andreas Offesson

Siptex i Malmö tar nästa steg och börjar leverera den återvunna textilråvaran Refab.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Textilsorteringsanläggningen Siptex i Malmö tar nu nästa steg i utvecklingen och börjar leverera återvunnet textilmaterial till textilåtervinnare. Siptex står för ”Svensk innovationsplattform för textilsortering” och är en sorteringsanläggning som uppges vara den första av sitt slag och sorterar textilavfall efter fibertyp och färg. Siptex-anläggningen har kapacitet att i full drift sortera 24 000 ton textil per år, vilket är ungefär 30 procent av all textil som slängs i Sverige varje år. 

Arbetet med anläggningen Siptex drivs av IVL Svenska miljöinstitutet och stöds av ett brett konsortium av mode- och möbelföretag. I projektet ingår också myndigheter och andra aktörer i den textila värdekedjan. 

”Att det blandade textilavfallet efter sortering nu kan gå vidare för att bli ny textil är väldigt positivt ur ett resurs- och hållbarhetsperspektiv. Det innebär att vi kan undvika nyproduktion genom att ta vara på den textil som redan finns på marknaden och hålla textilfibrerna så länge som möjligt i kretsloppet”, säger Erik Perzon, textilexpert på IVL, i en kommentar. 

Den återvunna textilråvaran som nu kan levereras från anläggningen har fått namnet Refab och är enligt IVL kvalitetssäkrade produkter som är anpassade till olika återvinningsprocesser. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev