måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Gödsel ska bli biogas i Mönsterås – ”Arbetat i många år för hållbar och cirkulär lösning”

Publicerad: 25 januari 2023, 09:59

Det här ska transporteras iväg och bli biogas, i Kalmar län i alla fall. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Drivmedelstillverkaren Scandinavian Biogas bygger en stor anläggning för att göra biogas av gödsel. Den ska stå färdig i Mönsterås redan i slutet av 2024 och leverera flytande biogas motsvarande 12 miljoner liter diesel, bland annat.

Ämnen i artikeln:

Grön EnergiÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Klimatklivet har beviljat 154 miljoner kronor till en biogasanläggning i Mönsterås, som beräknas kosta sammanlagt 750 miljoner kronor.  Den blir en av de största i landet när den står färdig i slutet av 2024 i Kalmar län. 

Råvaran kommer från de många gårdarna i närheten. Där behöver flera bönder bli av med gödsel, som de producerar i så stor mängd att det ibland blir en begränsande faktor eftersom det gör att gårdarna riskerar att överskrida gränsen för utsläpp enligt miljötillståndet. Istället för att riskera att övergöda Östersjön till exempel, kan då lantbrukarna skicka gödseln till Mönsterås där den rötas för att komma till nytta som fordonsbränsle.  Sedan kommer gödseln tillbaka till gården, färdig att spridas på åkrarna som växtnäring.  

”Vi har arbetat i många år för att hitta en hållbar och cirkulär lösning för våra verksamheter eftersom gödselhanteringen blivit en begränsning för oss. Samarbetet med Scandinavian Biogas ger oss en lösning som hanterar gödselns normala metanutsläpp samtidigt som den sänker koldioxidutsläppen i transportsektorn. Miljövinsterna för närproducerad mat blir betydande när vi räknar på hela kretsloppet”, säger Olof Boson som är lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas i ett pressmeddelande.

Scandinavian Biogas som bygger anläggningen räknar med att få ut 120 GWh, motsvarande 12 miljoner liter diesel, i form av flytande biogas. 

– Biogasen i flytande form används främst till tunga transporter och sjöfart. Vår främsta kundgrupp nu är tung trafik. Men både Vikinglinjen och Gotlandsbolaget använder naturgas som bränsle i dag och där finns efterfrågan att byta mot biogas, säger Michael Wallis Olausson, ansvarig för tillväxt hos Scandiniavian Biogas, till Aktuell Hållbarhet.

Han räknar också med efterfrågan inom industrin. De blivande tillverkarna av grönt stål kan till exempel behöva gasen som värme i sina processer. De skulle också kunna använda gas, men då skulle stålet inte bli grönt. Biogasen är väldigt lik fossilgasen. Men på frågan om biogasen framöver kan ersätta fossilgasen generellt blir svaret att det knappast blir möjligt. Mängden fossilgas som används i dagsläget är för stor för att enkelt ersättas av biogasen.  

– Det går att ersätta naturgas med biogas när det är svårt att elektrifiera eller använda vätgas, säger Michael Wallis Olausson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev