Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Göteborgsföretag tillverkar löparskor av alger

Publicerad: 23 mars 2020, 15:04

För att försöka skapa världens mest hållbara skokollektion har svenska Icebug nu börjat producera skor av PET-flaskor och alger.


Göteborgsbaserade Icebug, som tillverkar halkfria sportskor med isdubbar, kommer under våren att lansera en skokollektion som enligt företaget ”högst troligt är världens mest hållbara skokollektion”. För att minska tillverkningens miljöpåverkan har Icebug valt att använda återvunna PET-flaskor i 70 procent av all polyester i skorna. I mellansulorna används ett skum som tillverkas av alger som hämtats från övergödda vattendrag och i yttersulorna kommer 13 procent av gummit från återvunna gummirester från skoproduktionen.

”13 procent kan kanske tyckas lite, men just nu är det där gränsen går. Blandar vi i mer återvunnet gummi kommer sulorna antingen att slitas ut för fort eller så får skorna sämre grepp, och då är det inte aktuellt. Det finns inget ändamål i att göra mer hållbara skor om funktionen blir undermålig”, säger Marie Thomasson, en av Icebugs grundare, i en kommentar. 

Icebug är medlem i organisationen Clipop, en organisation där medlemsföretagen lovar att minska sina utsläpp maximalt och överkompensera de utsläpps om faktiskt görs. Med anledning av lanseringen av den nya skokollektionen påminner företaget om att skoindustrin är en stor utsläppare av växthusgaser och att detta är något som inte är lika välkänt som exempelvis flygets klimatpåverkan. 

Enligt Icebug står skoindustrin i dag för hela 1,3 procent av världens koldioxidutsläpp. Marie Thomasson uppmuntrar nu andra företag i branschen att accelerera sitt hållbarhetsarbete:

”Alla vet att situationen är akut för klimatet, och det gör ingen större skillnad om det bara är vi som agerar. Klädindustrin har fått mycket uppmärksamhet för sin stora klimatpåverkan och det är förstås bra, men skoindustrin har kommit undan alldeles för lätt. Vi delar gärna med oss av hur vi gjort för att lyckas med vårt klimatarbete. Ju fler vi är som agerar, desto bättre är det.”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News