torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Halmstadsforskare guidar företag till cirkulära satsningar

Publicerad: 10 mars 2023, 10:57

Mariana Cardoso Chrispim, Marie Mattsson. Foto: Magnus Karlsson, Anna-Frida Agardson.

Hur kan företag bli bättre på att arbeta med cirkulär ekonomi? Forskare vid Högskolan i Halmstad har i samband med en ny studie tagit fram en guide.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


I den aktuella studien om cirkulär ekonomi granskar Marie Mattsson, professor i miljövetenskap och Mariana Cardoso Chrispim, postdoktor i miljövetenskap tillgängliga verktyg, totalt 38, som beskrivs i vetenskaplig litteratur och för praktiker.

”Vår studie visar att existerande verktyg för att utvärdera cirkularitet på företag har många brister. Ett exempel är den sociala dimensionen en avgörande dimension som inte tas ordentligt i beaktande i många verktyg. Är den med begränsas den ofta till att handla om anställda och kunder utan att inkludera samhället i stort och lokalsamhället”, säger Mariana Cardoso Chrispim i en kommentar.

För att cirkulära satsningar verkligen ska bli en framgång krävs framför allt mer samarbeten mellan olika företag och organisationer, betonar de båda forskarna.

”Förutom att hushålla med råvaror, använda mindre energi och vatten måste du se till helheten, som att det även krävs en bra arbetsmiljö och schysta arbetsvillkor, och att företagen samarbetar med andra företag, så kallad industriell symbios”, säger Marie Mattsson i en kommentar.

I studien (som finns att läsa här i sin helhet) så presenterar forskarna en guide som de kallar ACTION (Assessing Circular Transition In Organisations Now). Guiden innehåller resurser och verktyg som i de flesta fall är tillgängliga för allmänheten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev