Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Han ska utveckla cirkulära affärsmodeller som ger prylar längre liv

Publicerad: 16 maj 2016, 07:31

Bakom många försäkringsärenden gömmer sig trasiga prylar som kan repareras, uppgraderas och komma till nytta för någon annan. Att ta sådana cirkulära affärsmodeller vidare blir Jens Thulins uppgift i nya rollen på företaget Godsinlösen.

Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

Sedan en vecka tillbaka är Jens Thulin cirkulär affärsutvecklare på Godsinlösen i Staffanstorp. Företagets affärsidé går ut på att hjälpa företag och organisationer att jobba mer cirkulärt. Ett exempel är tjänsten som riktar sig till försäkringsbolag och som innebär att bolaget tar hand om mobiler, möbler och andra förstörda saker som blivit försäkringsärenden. När en försäkringstagare använder sin försäkring för att exempelvis en mobil har tappats i golvet övergår, i många fall, ägandet av den kasserade prylen rent juridiskt till försäkringsbolaget.
– Men försäkringsbolagen tar sällan hand om dem. Kunderna kan fortsätta använda dem, sälja dem vidare eller så ligger de bara i en låda hemma. Vi insåg att försäkringsbolagen äger prylar i Sverige för miljardbelopp, sådant som egentligen skulle kunna utnyttjas och säljas, säger Jens Thulin.

I just det här glappet har Godsinlösen byggt sin affärsmodell. De tar om hand produkterna och går igenom, reparerar och uppgraderar dem. I anslutning till verkstaden har de ett varuhus där de säljer det som annars kanske hade gått förlorat.
– Vi tar hand om det och gör det till en värdefull resurs. Nyligen hade vi en matbutik där sprinklersystemet hade gått igång och det var jättemånga matvaror som skulle kastas. Men vi tog hand om det och sorterade ut det som inte gick att äta och nu har vi sålt matvaror för hundratusentals kronor.

Nu ska Jens Thulin, som tidigare varit hållbarhetsstrateg med fokus på cradle to cradle och cirkulär ekonomi på teknikonsultföretaget Cowi, vidareutveckla affärsmodellerna på återbruksföretaget.
– Framöver ska jag titta på samarbetsformer med transportbolag, det är mycket gods som skadas under transporterna. Är det till exempel två kylskåp som skadas handlar det ofta om för lite pengar för att bolagen ska vilja betala självrisken så då ersätter de butiken som skulle ha kylskåpen direkt istället.

Här är tanken att Godsinlösen istället ska ta hand om de kasserade kylskåpen och när de säljs vidare får kunden, i det här fallet transportbolaget men ofta även försäkringsbolagen, pengar för sin sålda vara.
– Vi säljer det i olika kanaler, i vår butik, via våra försäljare men också via Tradera och Blocket.

Flyttfirmor är en annan marknad Jens Thulin ska titta närmare på. Han ska även undersöka om det går att börja med mer uthyrning i varuhuset, exempelvis av cyklar och barnvagnar som gjorts i ordning.
– Jag kommer även att hjälpa våra kunder att implementera cirkulära principer i deras verksamheter och erbjuda inspirationsföreläsningar, utbildningar och workshops kring cirkulär ekonomi. Jag vill vara med och utveckla ett genuint hållbart företag.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev