lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Här är förändringarna Delegationen för cirkulär ekonomi vill se

Publicerad: 17 februari 2022, 10:48

Delegationen för cirkulär ekonomi föreslår bland annat ett rot-avdrag för textilreparationer.

Foto: Getty Images

Delegationen för cirkulär ekonomi kommer med flera uppmaningar för omställningen till en mer resurseffektiv ekonomi. Bland annat vill de ändra definitionen av avfall.

Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Inför nya miljö- och klimatmål kopplade till resurseffektivitet och återbruk av råvaror, gör det möjligt för verksamheter att välja vem som ska ta hand om restmaterial, ställ krav på cirkularitet vid stöd till industrier och ändra definitionen av avfall till resurs. Det är några av de förslag som Delegationen för cirkulär ekonomi lämnar i sin årsrapport, där regeringen även uppmanas att tillsätta en en utredning som analyserar klimatnyttan med en cirkulär ekonomi och dess betydelse för att nå klimatmålen. Delegationen betonar även vikten av en mer resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi för att klara klimatutmaningen.

”Det behövs tydliga mål och en förändring i tankesättet kring avfall, så att dess potential som resurs kommer tillgodo fullt ut. Att förlänga både produkt- och materialliv är nycklar till omställningen”, det kan inte upprepas nog ofta, säger delegationens ordförande Åsa Domeij, i en kommentar.

Ett av de största hindren för omställningen till en cirkulär ekonomi är enligt delegationen prisbildningen, att återvunnet material är dyrare än jungfruligt. Detta är ett problem som flera av expertgrupperna pekar på och lyfter behovet av att ifrågasätta invanda beteenden och skapa förutsättningar för en övergång till nya.

Läs årsrapporten från Delegationen för cirkulär ekonomi 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev