Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Ica: Vi når plastmålen långt tidigare än vi trodde

Publicerad: 5 februari 2020, 16:08

Den nya förpackningen och Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica.

Foto: Ica


Genom att byta ut över 200 förpackningar för sitt färska kött från jungfrulig till återvunnen plast når Ica mål som satts upp inom initiativet Fossilfritt Sverige tidigare än företaget trodde var möjligt.


Satsningen innebär enligt dagligvarukedjan att plastförbrukningen minskas med 60 ton årligen genom mindre förpackningar på köttet samtidigt som 250 ton återvunnen plast ersätter jungfrulig plast i förpackningarna.

– Att vi nu byter förpackningar på över 200 förpackningar av vårt eget färska kött innebär att vi når de mål vi satte upp tillsammans med Fossilfritt Sverige långt tidigare än vi trodde var möjligt. Nu når vi målet för att förpackningen ska vara materialåtervinningsbar och målet till 2030 att den ska bestå av återvunnet eller förnybart material. Inte förrän man sätter visionära mål blir det fart på innovationer och det öppnas nya möjligheter med leverantörer. Nu har vi med denna förpackning nått inte bara målet till 2022 utan även målet till 2030, säger Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica, till Aktuell Hållbarhet.

Ica antog i slutet av 2018 en ny plaststrategi, som bland annat innebär att Ica ska ta bort engångsartiklar i plast efter 2020 och att alla förpackningar till Icas egna produkter ska vara återvinningsbara eller gå att återanvända efter 2022. Till 2030 ska de bestå av återvunnet eller förnybart material.

Den återvunna plasten i förpackningen kommer från industrispill och består av en ny sorts laminatförpackning med bara en typ av plast i sig, vilket gör att den kan materialåtervinnas i den nya återvinningsanläggningen som invigts i Motala. Materialet är r-PET, alltså retur-PET, som enligt Ica har en hög kvalitet.

När det gäller plast så står två mål mot varandra, att de jungfruliga plastvolymerna måste minska och att kemikalier inte ska kunna migrera till livsmedel. Vad har plasten använts till tidigare och hur säkerställer ni att den återvunna plasten inte innehåller farliga ämnen som kan migrera in i livsmedlen i större omfattning än gränsvärdena tillåter?

– PET-plast är mer stabil än flera andra plaster och passar därför bra som återvunnen. All material i kontakt med livsmedel måste uppfylla krav som finns i EU:s lagstiftning. För återvunnet material krävs att plasten kommer från en certifierad leverantör som uppfyller dessa krav, säger Emelie Hansson till Aktuell Hållbarhet.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.