fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Ikeas hållbarhetschef: ”Att bli cirkulära är vår viktigaste utmaning”

Publicerad: 20 december 2017, 07:00

I ett brev till regeringen skriver möbeljätten att företagen kan spela en viktig roll för att skapa ett cirkulärt samhälle. Men då krävs att man får äga återvinningen av sina egna produkter.

Ämnen i artikeln:

IkeaÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinning

I ett policydokument till regeringen presenterar Ikea en rad förslag som rör cirkulär ekonomi. Bland annat vill möbeljätten att företagen själva ska ha möjlighet att äga återvinningen och återanvändningen av egna produkter, material och resurser.
– Det här är ett led i vår ambition att bli cirkulära. Ikea måste jobba med förnybara och återvinningsbara material och vi vill gärna ha möjlighet att ta hand om våra egna material, säger Ikea Sverigeshållbarhetschef Jonas Carlehed till Aktuell Hållbarhet.
Jonas Carlehed menar att företagen kan spela en viktig roll för att skapa ett mer hållbart och cirkulärt samhälle. Men en förutsättning är att man känner till vad material som exempelvis plast innehåller, så att man kan återvinna dem till nya produkter.
– Man ska inte utesluta företagets ägandeskap när det gäller egna material. När det kommer till de produkter som vi producerar vet vi ju med säkerhet vad materialen innehåller. Det gör att vi kan återvinna dem. På Ikea har vi redan idag exempel på det, exempelvis plastfilmen som vi skyddar våra pallar med och som återvinns och används för att tillverka nya produkter, säger Jonas Carlehed.

Idag finns lagstiftning som hindrar företag från att ta hand om det som kategoriseras som avfall. Det är de reglerna som Ikea nu vill att regeringen ändrar. Men för att samhället ska bli mer cirkulärt krävs också lagstiftning och branschinitiativ som gör att man får gemensamma regler och standarder. Det måste bli tydligt vad materialen får innehålla om de ska vara återvinningsbara säger Jonas Carlehed.
– Det här är något som Ikea tittar på tillsammans med andra aktörer. Hur kan vi skapa de här större flödena som alla har tillgång till? Vi söker efter de rena materialen. Det finns en massa plast där ute men vi är inte säkra på innehållet och det måste vi vara om vi ska kunna återvinna den.

Vad har Ikea att vinna på att bli cirkulära rent ekonomiskt?
– Cirkulär ekonomi driver innovation, det ger oss nya möjligheter att möta nya behov från våra kunder och vi kan även sänka våra kostnader. Det är något som i slutänden gynnar kunden, planeten men även oss som företag. Det är ju det som är det fina med det.

Kan du nämna något annat som Ikea gör för att bli cirkulära?
– Att bli cirkulära är vår viktigaste utmaning, det är en förutsättning för att vi ska kunna nå vår vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna. Men det är ju ingenting man blir på en dag, det innebär en stor omställning för oss och för hela samhället. Vi har tagit några konkreta steg på resan. Till exempel har vi åtagit oss att sätta mål i linje med ”Science based targets”. Sedan håller vi också på att uppdatera vår hållbarhetsstrategi ”People & Planet Positive”. Där sätter vi nya ambitiösa 2030-mål som synkar med Agenda 2030 och Science based targets. Det kommer att göra att allt blir mycket mer konkret och vi får en klar bild av vad vi har att förhålla oss till.

Kan du nämna ett annat exempel på något som Ikea gjort inom hållbarhetsområdet under 2017?
– Jag tycker om när vi kan visualisera hållbarhetsarbetet genom våra produkter. Vårt kök ”Kungsbacka” är ett intressant exempel på hur hållbarhet driver innovation, både för oss inom och Ikea och i samhället. Vi lanserade köket förra vintern i samarbete med en italiensk leverantör. Luckan är gjord av återvunnet, certifierat trä. Plastfolien som ligger utanpå luckan är gjord av återvunna plastflaskor. Det är en ny innovation som vi bidragit till. På ett kök spar vi in 20 liter olja som annars skulle gått till nytillverkad plast.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev