Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

”Kemikalieskatten motverkar cirkulär ekonomi”

Publicerad: 16 juni 2021, 09:14

Kemikalieskatten har fått både myndigheter och skolor att välja bort begagnade it-produkter, hävdar riksdagsledamoten Betty Malmberg (M)

Foto: Moderaterna och Alexander Olivera TT

Kemikalieskatten ger dåliga förutsättningar för en cirkulär ekonomi, menar riksdagsledamoten Betty Malmberg (M) och hävdar att både myndigheter och skolor väljer bort att köpa begagnande it-produkter på grund av skattens effekter.


Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

I en skriftlig fråga i riksdagen uppmärksammas att kemikalieskatten har stora negativa konsekvenser för handel med begagnade it-produkter. Det är Betty Malmberg (M) som med anledning av detta vill veta vilka åtgärder finansminister Magdalena Andersson (S) kan tänka sig att vidta för att de ekonomiska effekter som den nuvarande kemikalielagstiftningen har på ”cirkulära” produkter och företag inte framdeles ska hindra utan i stället bidra till cirkulär ekonomi. 

”EU och Sverige strävar efter att bli mer cirkulära, och regeringen har även antagit en handlingsplan för att uppnå detta. Det är mycket bra, men än så länge arbetar regeringen stick i stäv med densamma, vilket får konsekvenser för återanvändning i stort men också för företagande. Det gäller till exempel för företag som renoverar och uppgraderar gamla datorer, bildskärmar och annat”, skriver Betty Malmberg (M) i sin fråga till finansministern. 

Betty Malmberg hänvisar till företaget Inrego som sedan skatten infördes i juli 2017 betalat in 16,5 miljoner kronor i kemikalieskatt för de begagnade it-produkter som de säljer. 

”Jag har tidigare uppmärksammat ministern på hur en myndighet valde bort att köpa 1 000 begagnade skärmar till följd av skatten och nu senast har en skola gjort likadant. Skälet är helt enkelt att skatten gör de begagnade produkterna alltför dyra. Detta är inte hållbart, och det gynnar definitivt inte vår strävan att minska växthusgasutsläppen”, skriver Betty Malmberg. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.