Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Lego gör miljardsatsning på cirkulär omställning

Publicerad: 16 september 2020, 09:16

Foto: Pikist

Lego investerar 2,5 milljarder danska kronor i en cirkulär omställning. Bland annat ska all engångsplast i legoförpackningarna bort.


Lego meddelar att företaget investerar 2,5 miljarder danska kronor för att fasa ut engångsplast och samtidigt minska avfallet och öka återvinningen i produktionen. En del av omställningen handlar om att byta ut plastförpackningarna i legoset till pappersbaserade förpackningar från FSC-märkt träråvara. Andra satsningar som ska genomföras handlar om att effektivisera produktionsmaskiner och skapa program för insamling och återanvändning av legobitar.

Det långsiktiga målet för satsningen är att år 2025 ha en verksamhet som använder ”100 procent hållbara förpackningsmaterial”. Redan nästa år kommer engångsplasten i legoförpackningarna att försvinna. Vidare lovar Lego att den egna produktionen ska vara koldioxidneutral år 2022, att avfallsmängderna som går till deponi ska vara borta senast 2025 samt att vattenanvändningen ska minska med 10 procent till år 2022. År 2030 ska Legos samtliga produkter bestå av ”hållbara material”. Här planerar Lego en övergång till biobaserad plast för produktionen av legobitar. 

Den nya satsningen innebär också att Lego utökar sitt program Lego Replay där människor kan donera legobitar till behövande barn. Programmet finns sedan 2019 i USA och ska nu spridas till fler delar av världen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.