Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

LKAB hoppar av samarbete om fosforutvinning ur gruvavfall

Publicerad: 19 december 2019, 11:07

LKAB:s bolagskontor i Kiruna.

Foto: Arild Vågen/ Wikimedia Commons

LKAB väljer att hoppa av samarbetet med Ragn-Sells om att utvinna


Gruvbolaget LKAB har sagt upp ett samarbetsavtal med avfallsbolaget Ragn-Sells om att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller ur gruvavfall. Det meddelar Ragn-Sells i dag och beklagar avhoppet. Projektet bygger på Ragn-Sells patenterade process Cleanmap.
– Vi tycker att våra labbtester så här långt bekräftar att tekniken bär. Det är alltid en lång resa när man ska gå från litet till stort och det tar tid. Vår bild är att vi har lite olika förväntningar, säger Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells, till Aktuell Hållbarhet.

Ragn-Sells kommer nu att gå vidare med andra intressenter som visat intresse. Det handlar om internationella bolag inom både gruvnäringen och andra sektorer.
– Det är jättetråkigt. Jag hade gärna sett att det här landar i Sverige, säger Anders Kihl.

På LKAB berättar Lars Vikström, ansvarig för teknik- och affärsutveckling på division specialprodukter, att LKAB inte avslutar projektet utan enbart avslutar samarbetet med Ragn-Sells.
– Vi kommer att utvärdera andra nationella och internationella parter för att fortsätta att driva projektet, som handlar om att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller ur anrikningssand som är en biprodukt av vår järnmalmsframställning. Vi vet vilka vi ska utvärdera, men jag kan inte berätta vilka de är, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Lars Vikström vill inte kommentera orsaken men antyder att det kan finnas en tveksamhet till tekniken. Han säger att LKAB med nuvarande upplägg i projektet inte anser sig kunna nå företagets uppsatta mål.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.