lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Miljöministrarna vill sänka ambitionerna för batteriåtervinningen

Publicerad: 18 mars 2022, 10:32

Under torsdagens miljörådsmöte beslutade EU:s miljöministrar om sin förhandlingsposition kring den nya batteriförordningen.

Foto: PeskyMonkey

Under torsdagens möte röstade ministrarna för senareläggning av due diligence-krav på batterivärdekedjan och återvinningskrav på litium.

Ämnen i artikeln:

LitiumjonbatterierEu-kommissionen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


EU:s miljöministrar har i miljörådet enats om ett förslag till ny batteriförordning. Själva menar de att deras förslag stöttar eller stärker grundläggande delar av EU-kommissionens ursprungliga förslag. Deras förslag fick dock snabbt kritik för att vilja sänka ambitionsnivån i den nya lagstiftningen, bland annat på grund av senareläggning av återvinningskrav på litium med tre år, och due diligence-krav på företagens värdekedjor med två år.

”Europas batteriindustri kan inte vänta till 2029 till att bygga upp ett inhemskt utbud på kritiska metaller. Ambitiösa återvinningsmål bidrar till Europas autonomi genom att säkra tillgången till inhemska råmaterial och kapar kostnaderna för batterier som behövs till den gröna omställningen”, säger Alex Keynes, ansvarig för rena transporter, vid miljöorganisationen Transport & Environment, i en skriftlig kommentar.

Nu återstår förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen för att ta fram ett färdigt lagförslag som förväntas träda i kraft vid årsskiftet. EU-parlamentets utgångspunkt är i flera avseenden mycket tuffare än kommissionens och rådets förslag och röstades igenom med en stor majoritet. Bland annat vill EU-parlamentet se en miniminivå på återvinning av litium på 70 procent 1 januari 2027 och 90 procent senast 1 januari 2030, medan miljöministrarna vill återvinna 35 procent senast 1 januari 2029 och 70 procent senast 1 januari 2033.

Läs miljörådets förslag till ny batterilagstiftning

Läs Stor majoritet i EU-parlamentet röstade för batteriförordningen

Läs Stena Recycling: Vi är positiva till skärpta krav

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev