Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

”Miljöprövningen hindrar cirkulär ekonomi”

Publicerad: 10 mars 2020, 09:49

Blandade material har blivit ett problem i den cirkulära ekonomin.

Foto: Mostphotos

Orimliga kemikaliekrav riskerar att stoppa innovativa affärsmodeller inom cirkulär ekonomi, menar textilbranschen.


Miljöprövningen är inte anpassad till den cirkulära ekonomin och riskerar att stoppa verksamheter som bygger på återanvändning och resurseffektivitet. Det menar organisationen Sveriges textil- och modeföretag, Teko, som vill att tillståndsprövningen moderniseras. Kritiken handlar om att affärsmodeller som bygger på återanvändning av olika material inte kan leva upp till tillståndsprövningens krav på att redovisa kemikalieinnehållet.

– För att få ett miljötillstånd krävs redovisning av vilka kemikalier och vilka halter som släpps ut i avloppsvattnet som går till reningsverken. Men i den cirkulära ekonomin används ofta flera olika material och då går det inte att säga exakt vad som släpps ut. När det då är svårt att få tillstånd riskerar vi att förlora innovativa företag till andra länder, säger Cecilia Tall, generalsekreterare för Teko, till Aktuell Hållbarhet.

Istället för ett krav på att redovisa exakt innehåll föreslår hon exempelvis ett förbud mot ämnen och halter att släppa ut som företagen måste leva upp till.

– Vill vi se avfallet som en resurs eller vill vi ha 100-procentig kemisk kontroll? Nu finns det olika intressen i myndighetsvärlden och det är inte klargjort vad som ska gälla.

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News