Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Ny miljörankning av mobiltelefoner

Publicerad: 2 juni 2021, 09:13

Reparerbarhet är ett av kriterierna i den nya miljörankningen av mobiltelefoner.

Foto: AndreyPopov

En ny rankning jämför miljöprestandan i mobiltelefoner från tolv tillverkare. Apple och Iphone finns dock inte med i rankningen.


Fem stora Europeiska mobiloperatörer går nu samman i en gemensam miljörankning av mobiltelefoner. Syftet är att göra det enklare för konsumenter att välja hållbara mobiltelefoner med så låg miljöpåverkan som möjligt. Detta kommer enligt mobiloperatörerna förhoppningsvis att påverka telefonleverantörerna så att de minskar sin miljöpåverkan i produktionsleden. 

Rankningen, som går under namnet Eco Rating, omfattar inledningsvis mobiltelefoner från tolv tillverkare. De kriterier som används för att bedöma mobiltelefonernas miljöpåverkan är livslängd, reparerbarhet, återvinningsbarhet, klimateffektivitet och resurseffektivitet.

De operatörer som står bakom rankningen är Telia Company, Deutsche Telekom, Orange, Telefónica och Vodafone. De tolv tillverkare vars telefoner blir jämförda i rankningen i dag är Samsung, Bullitt Group som står bakom CAT och Motorola rugged phones, Doro, HMD Global som ägs av Nokia Phones, Huawei, Mobi Wire, Motorola, One Plus, Oppo, TCL, Xiaomi och ZTE. Operatörerna som står bakom rankningen hoppas att fler telefontillverkare ska ansluta sig till rankningen. Apple och Iphone finns dock än så länge inte med bland de rankade telefonerna. 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.