tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Ny miljörankning av mobiltelefoner

Publicerad: 2 juni 2021, 09:13

Reparerbarhet är ett av kriterierna i den nya miljörankningen av mobiltelefoner.

Foto: AndreyPopov

En ny rankning jämför miljöprestandan i mobiltelefoner från tolv tillverkare. Apple och Iphone finns dock inte med i rankningen.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Fem stora Europeiska mobiloperatörer går nu samman i en gemensam miljörankning av mobiltelefoner. Syftet är att göra det enklare för konsumenter att välja hållbara mobiltelefoner med så låg miljöpåverkan som möjligt. Detta kommer enligt mobiloperatörerna förhoppningsvis att påverka telefonleverantörerna så att de minskar sin miljöpåverkan i produktionsleden. 

Rankningen, som går under namnet Eco Rating, omfattar inledningsvis mobiltelefoner från tolv tillverkare. De kriterier som används för att bedöma mobiltelefonernas miljöpåverkan är livslängd, reparerbarhet, återvinningsbarhet, klimateffektivitet och resurseffektivitet.

De operatörer som står bakom rankningen är Telia Company, Deutsche Telekom, Orange, Telefónica och Vodafone. De tolv tillverkare vars telefoner blir jämförda i rankningen i dag är Samsung, Bullitt Group som står bakom CAT och Motorola rugged phones, Doro, HMD Global som ägs av Nokia Phones, Huawei, Mobi Wire, Motorola, One Plus, Oppo, TCL, Xiaomi och ZTE. Operatörerna som står bakom rankningen hoppas att fler telefontillverkare ska ansluta sig till rankningen. Apple och Iphone finns dock än så länge inte med bland de rankade telefonerna. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev