Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Ny standard för återanvändning av elprodukter

Publicerad: 16 april 2020, 09:09

En ny standard beskriver hur kasserade och överblivna elprodukter kan hanteras och renoveras på ett säkert sätt för återanvändning.


Svensk Elstandard, SEK, har tagit fram en ny standard som ska göra det enklare att återanvända kasserade elektriska och elektroniska produkter. Standarden ställer grundläggande krav på rutiner för omhändertagande och sortering och för vidare behandling, som isärtagning, reparation, rengöring och provning. Den beskriver också rutiner och förutsättningar för att sälja eller donera den genomgångna och kanske renoverade produkten, eller de tillvaratagna komponenterna.

Standarden vänder sig framför allt till företag och organisationer som tar hand om elskrot, för sortering och behandling för olika grader av återanvändning. En del av innehållet gäller rutiner och organisatoriska frågor, som förvaring och riskhantering. 

Den nya standarden som heter SS-EN 50614 är ett komplement till SS-EN 50625-1, som är den allmänna standarden för insamling, logistik och behandling av kasserad elektrisk och elektronisk utrustning. 

I grunden för alla standarder på det här området finns de båda EU-direktiven WEEE, om elskrot och RoHS, om begränsning av farliga ämnen.

SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap.

Ta del av den nya standarden  

Läs mer om WEEE 

 

 

 

 

 

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.