tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Nya fallstudier kring industrins återvinningsmöjligheter av plastförpackningar

Publicerad: 19 augusti 2021, 08:59

I Sverige är återvinningsgraden av frigolit låg, i Norge ligger återvinningen på 70 procent. Foto: Sayan Moongklang/ Getty

Projektet Sluta cirkeln för industriell plast påbörjar nu tester av återvinning av frigolit och storsäckar av plast.

Ämnen i artikeln:

Ivl Svenska MiljöinstitutetÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinning

JR


Projektet Sluta cirkeln för industriell plast kommer nu att påbörja ett antal fallstudier kring hur svenska industriföretag ska kunna återvinna frigolit och storsäckar av plast som används till spannmål och byggavfall. IVL Svenska miljöinstitutet, som leder projektet, menar att ökad återvinning av industrins plastförpackningar kan ge stora vinster, både ekonomiskt och klimatmässigt. 

I dag säljs över 200 000 ton plastförpackningar om året i Sverige och förbränningen av plastförpackningarna släpper ut cirka en miljon ton koldioxidekvivalenter. Återvinningsgraden av plastförpackningar ligger på cirka 16 procent. 

För konsumentförpackningar finns det i dag etablerade insamlings- och återvinningssystem. När det kommer till plastförpackningar som säljs mellan företag finns i dag dock ingen samordning, vilket IVL och ett antal partners nu studerar i projektet. Redan nu konstaterar IVL att industrins plastförpackningar är mer homogena och mindre kontaminerade än hushållens förpackningar och att de därför är mycket lämpliga att materialåtervinna. 

”Projektet bidrar till både ekonomiska och klimatmässiga vinster. Industrin vinner på att de slipper elda upp stora värden efter en enda användning. Och den ökade återvinningen av plast minskar de klimatpåverkande utsläppen”, säger projektledaren Erik Perzon på IVL i en kommentar. 

Projektet , som pågår till januari 2023, är finansierat av Vinnova och ett antal deltagande industriaktörer.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev