Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Nya hållbarhetskriterier för avfallsflöden i byggsektorn på gång

Publicerad: 25 november 2020, 10:45

Upphandlingsmyndigheten har tagit fram nya, och uppdaterat befintliga, hållbarhetskriterier om cirkulär ekonomi och ökad materialåtervinning. Nu vill den ha synpunkter på de nya kriterierna.


Runt hälften av alla offentliga upphandlingar avser bygg- och anläggningsarbeten och kommunernas inköp inom kategorin mark och bygg har stor miljöpåverkan. Samtidigt står fem myndigheter som är verksamma inom infrastrukturområdet för hälften av den statliga klimatpåverkan till följd av inköp. Det visar en en analys från Upphandlingsmyndigheten. 

Med det faktaunderlaget har Upphandlingsmyndigheten tagit fram förslag på nya hållbarhetskriterier som styr mot mer cirkulära avfallsflöden i byggsektorn. Samtidigt har myndigheten också uppdaterat befintliga kriterier. Det övergripande syftet med de nya kraven är att redan i design- och projekteringsfasen kunna nå högre grader av cirkularitet i bygg- och anläggningsbranschen.

Kriterierna ska enligt Upphandlingsmyndigheten styra mot en ökad andel materialåtervinning och minskade avfallsmängder i byggprocessens alla delar.  Branschens aktörer fårhär också stöd att efterleva lagstiftningen genom att de säger att bygg- och rivningsavfall ska sorteras i flera olika materialfraktioner, bland annat plastavfall.

Fram till den 13 december är det möjligt att lämna synpunkter på kriterierna. Alla som på något sätt är involverade i eller på annat sätt berörda av offentlig upphandling av byggentreprenader uppmanas och uppmuntras att lämna sina synpunkter. Det innefattar bland annat offentliga verksamheter, leverantörer och branschorganisationer, meddelar myndigheten på sin hemsida.  

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.