Cirkulär ekonomi
Nya verktyg ska göra byggbranschen mer cirkulär: ”Inte haft metoderna”
Publicerad: 24 maj 2022, 06:34
Teknikkonsultföretaget Sweco har utvecklat nya verktyg för att accelerera omställningen till en cirkulär ekonomi inom byggbranschen. Foto: JARAMA
Byggsektorn är en stor utsläpps- och avfallsbov. Nu tilltar dock skiftet mot en cirkulär ekonomi inom branschen, enligt teknikkonsulten Sweco som tagit fram nya verktyg för att accelerera omställningen.
Tillverkningen av stål, cement, plast, papper och aluminium utgör mer än hälften – 55 procent – av världens industriella koldioxidutsläpp. Byggsektorn är, med undantag för papper, den största konsumenten av materialen och uppvisar samtidigt brister i sin avfallshantering.
Den europeiska byggbranschen genererar årligen 400 miljoner ton avfall, varav endast 20 till 30 procent återvinns eller återanvänds, enligt Ellen MacArthur Foundation.
Nu krävs handling, konstaterar Sweco i ny rapport där arkitektur- och teknikkonsultföretaget presenterar ett antal verktyg som bolaget tagit fram för öka takten i omställningen till en cirkulär ekonomi inom branschen.
– Runt om i Europa är det många byggnader som rivs. De kanske haft särdrag som inte efterfrågas i dag. Men i stället för att fundera på hur man skulle kunna bygga om för att matcha byggnaden med en ny verksamhet eller funktion så rivs byggnader utan att man räknat på befintliga värden utifrån exempelvis lagrad koldioxid i befintliga byggmaterial, säger Elise Grosse, hållbarhetschef på Sweco Architects, och fortsätter:
– Vi har inte haft metoderna för att beräkna det cirkulära värdeskapande. Det vill vi ändra på – med den här rapporten som utgångspunkt.
Elise Grosse, hållbarhetschef på Sweco Arkitekter. Foto: Anna W Thorbjörnsson
Det handlar bland annat om ett verktyg med namnet Carbon Cost Compass – eller C3 – som kan uppskatta värdet på en byggnad som materialbank, exempelvis hur mycket koldioxid som lagras i en fastighet. Med verktyget kan fastighetsutvecklaren i ett tidigt skede få beslutsunderlag – inte bara utifrån kronor och ören utan också koldioxidutsläpp och återbruksgrad.
Verktygen nyttjades vid renoveringen av en gammal lagerbyggnad i centrala Stockholm, som i dag är ett hotell. I det cirkulära renoveringsprojektet undveks kostnader på totalt 125 miljoner kronor och utsläpp motsvarande 3 600 ton koldioxid, enligt Sweco. Främst kopplat till byggmaterial som aldrig behövde köpas in.
– Om 1 000 liknande byggnader i Europa inte rivs utan i stället skulle ingå i den cirkulära ekonomin uppgår besparingen till 120 miljarder kronor, säger Elise Grosse och tillägger:
– Man skulle kunna bygga världens största off-shore vindkraftspark för de pengarna.
Det cirkulära tänket är på stark frammarsch inom byggsektorn, betonar Elise Grosse som förklarar att det finns ett par bidragande faktorer till det.
Hon nämner nya regleringar på hållbarhetsområdet, bland annat EU:s taxonomi, målsättningar om att minska avfallet i Europa och en högre prisbild på nyproducerade material och energi. Materialpriserna har skenat under våren och står nu 30 procent eller högre än vid årsskiftet, enligt Elise Grosse, till följd av stigande inflation och Rysslands invasion av Ukraina.
– Klimatförändringarna, pandemin och kriget har satt resursfrågan i fokus, säger Elise Grosse.
Läs rapporten