söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Nytt hållbarhetsråd ska hjälpa plåtföretag med cirkulär ekonomi

Publicerad: 24 januari 2023, 09:51

Från vänster: Sebastian Holmström (Hållbarhetschef på Inrego), Petra Jenning (arkitekt, Fojab), Tracy Makaraba (miljö- och hållbarhetskonsult, WSP), Anton Franker (återbruksspecialist, Återbruksbyrån) rådger Svensk Byggplåt i hållbarhetsfrågor. Foto: Pressbild

Branschorganisationen Svensk byggplåt inrättar ett externt råd – målet är att ta vara på extern kompetens och få en smartare hantering av byggplåt med fokus på cirkulära modeller. En kommitté med branschrepresentanter inrättas också, som kommer stå i dialog med det externa rådet.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär EkonomiByggbranschen

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Nu inrättar branschorganisationen Svensk byggplåt både ett externt hållbarhetsråd och en återbrukskommitté. Målet är få mer kunskap om hållbarhet och cirkulära modeller till branschen och medlemsföretagen. I hållbarhetsrådet tar fyra personer plats: Anton Franker, återbruksspecialist på Återbruksbyrån, Tracy Makaraba, miljö- och hållbarhetskonsult på WSP, Sebastian Holmström, hållbarhetschef på Inrego samt Petra Jenning, arkitekt och innovationsledare på Fojab.

”Den här satsningen känns jättespännande, och jag ser fram emot arbetet i rådet. Jag uppskattar att gruppen har bred kompetens med olika perspektiv och erfarenheter av hållbarhetsarbete och återbruk. Förhoppningsvis kan vi tillsammans tänka bortom dagens strukturer och invanda mönster för att skönja nya vägar framåt”, säger Petra Jenning i en kommentar.

Det externa rådet kommer bland annat att arbeta i dialog med återbrukskommittén – den består inledningsvis av representanter för företagen Bevego, Rheinzink och Plåt & Ventföretagen. De ska bland annat identifiera utmaningarna från branschens sida, när det gäller att få till cirkulära affärsmodeller.

”Som branschorganisation är det vårt ansvar att göra hållbarhet till en faktisk och praktisk fråga. Därför startar vi både ett Advisory Board och en återbrukskommitté, som tillsammans ska gå till botten med hur vi kan göra skillnad. Med den här uppställningen av spetskompetens räknar vi med att hitta konkreta lösningar och processer för bland annat hur byggplåt kan återbrukas”, säger Johan Lindström, ordförande i Svensk Byggplåt och vd för Plåt & Ventforetagen, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev