måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Nytt initiativ tipsar om cirkulär elektronik

Publicerad: 24 augusti 2021, 08:22

Använd datorn ett år till. Ett tips för att minska klimatpåverkan från elektronik.

Foto: PATRICK SÖRQUIST / TT

Ett nytt initiativ lanseras i dag för att skapa en ökad medvetenhet kring behovet av att ge elektronik ett längre liv där alla material cirkuleras samtidigt som avfallet minskas.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


The Circular Electronics Initiative heter ett nytt, globalt initiativ för att tackla de sociala och miljömässiga problemen med elektronik, som i dag lanseras av TCO och ett 20-tal andra organisationer.

Genom initiativet vill de få organisationer och konsumenter att ta större ansvar för den elektronik de använder. Enligt Andreas Nobell, utvecklingschef på TCO Development, måste mer göras för att tackla problemen med att sköra ekosystem och värdefulla naturresurser förstörs genom en linjär produktion. 

”Resurserna på vår planet är ändliga, och vi måste ta ansvar,” säger Andreas Nobell i en kommentar. 

Han menar att ingen kan göra allt – men alla kan göra något. För att underlätta för organisationer att engagera sig i problemet har initiativet tagit fram en checklista med åtgärder. Ett rimligt första steg kan enligt initiativet vara att använda utrustningen ett år till och sedan göra en ny utvärdering om den verkligen behöver bytas ut. I steg två kan utrustningen repareras och säljas på andrahandsmarknaden, som nu åtnjuter hög efterfrågan. I ett tredje steg bör den nya utrustning som köps in ha en hållbarhetscertifiering med tredjeparts-verifiering. Om det är möjligt att köpa in begagnad utrustning bör due diligence av leverantören genomföras. Den inköpta utrustningen bör även vara möjlig att reparera. Det klimatfotavtryck som inte går att undvika bör kompenseras.

Enligt Andreas Nobell kommer 80 procent av en bärbar dators klimatfotavtryck från tillverkningsfasen vilket gör att utsläppen kan minskas med 30 procent genom att använda den två år längre.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev