Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Pantsystem för mobiltelefoner utreds

Publicerad: 8 juni 2020, 09:31

Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska se över möjligheterna för ett pantsystem för småelektronik som exempelvis mobiltelefoner och surfplattor. Regeringen skriver att den hoppas på att kunna skapa ett system som ökar insamlingen och återvinningen av elavfall.


Som särskild utredare har regeringen tillsatt Gunnar Fredriksson och hans uppdrag blir att lämna förslag på hur ett nationellt pantsystem för småelektronik kan se ut och hur ett sådant system kan öka insamlingen, återanvändningen och återvinningen. I uppdraget ingår att lämna förslag på lösningar för producentansvar, finansiering, information, märkning, statistik, utformning av insamlingssystem och hur hög en eventuell pant bör vara. Utredaren ges också möjlighet att presentera alternativa lösningar vid sidan av pantsystemet.

Gunnar Fredriksson har arbetat vid Sveriges kommuner och regioner, på länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Miljödepartementet. Han har också varit styrelseledamot för Håll Sverige Rent. 

”Småelektronik har kort livslängd, och används kort tid, jämfört med andra produkter. För att minimera småelektronikens totala miljöpåverkan är det viktigt att öka insamlingen av den”, skriver regeringen i en kommentar till uppdraget.

Utredningen ska redovisas till regeringen senast den 1 april 2021.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News