Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Ragn-Sells: Majoritet i riksdagen för att skrota avfallshierarkin

Publicerad: 2 november 2022, 10:45

Riksdagen tycker som Ragn-Sells, visar företagets egen enkät. Till höger Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans och chef för samhällskontakter i Sverige Susanna Lind.

Foto: Anders Wiklund/TT, Mattias Johansson

Ersätt målet om att minimera avfallsmängderna med ett mål om att minimera uttaget av jungfruliga naturresurser. Det tycker Ragn-Sells och har gjort en enkät som enligt dem visar att riksdagen tycket detsamma.

Ämnen i artikeln:

AvfallCirkulär EkonomiMiljöpolitikKlimatpolitikVeckobrev

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


I den nya riksdagen finns en stor majoritet för att ersätta målet om minskade avfallsmängder med ett mål om att minska uttaget av nya naturresurser. Det visar en kartläggning som avfalls- och miljöföretaget Ragn-Sells gjort, uppger företaget.

”Om vi menar allvar med att bygga ett hållbart samhälle måste vi börja använda de råvaror vi redan har, i stället för att hela tiden producera nya. Att en stor majoritet av den nya riksdagen står bakom ett helt nytt fokus för Sveriges avfallshantering innebär ett dramatiskt skifte som ger hopp för framtiden”, säger Susanna Lind, chef för samhällskontakter i Sverige på Ragn-Sells, i en kommentar.

I dag gäller den så kallade avfallshierarkin, eller avfallstrappan, som innebär att när styrmedel utformas så är den första prioriteringen att undvika eller minska mängden avfall. Först därefter kommer återanvändning och återvinning. I en debattartikel i Aktuell Hållbarhet argumenterar Susanna Lind och Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans för att avfallshierarkin spelat ut sin roll och blivit ett hinder för cirkulär ekonomi.

Ragn-Sells frågade kandidaterna till riksdagen om de anser att det vore bättre eller sämre om syftet i avfallshierarkin i stället för minskade avfallsmängder vore att minska det totala uttaget av naturresurser genom att råvaror cirkuleras. Bland de kandidater som sedan valts in i riksdagen svarade åtta av tio, 80 procent, att de anser att det vore bättre. Nästan hälften, 46 procent, anser att det vore mycket bättre.

”Det är glädjande att riksdagen vill att Sverige ska gå över till en cirkulär ekonomi. Nu behöver ledamöterna se över lagstiftningen kring avfall från grunden, så att det övergripande syftet med all reglering blir att minska beroendet av jungfruliga råvaror i stället för att försöka trycka ned avfallsmängderna ännu mer”, säger Susanna Lind i en kommentar.

Läs debattartikeln i Aktuell Hållbarhet 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev