Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Rapport: ”Ge statligt stöd åt cirkulära företag”

Publicerad: 17 december 2015, 09:55

Almas Heshmati.

Rapport pekar ut flera policyförslag för att komma igång med cirkulära ekonomin.


Ämnen i artikeln:

AffärerCirkulär EkonomiCleantech

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 17 december.

Det krävs större ekonomiska incitament för att entreprenörer ska vilja skapa affärer genom att laga, återvinna och se avfall som en resurs. Det konstateras i Entreprenörskapsforums rapport om implementering av den cirkulära ekonomin, A Review of the Circular Economy and its Implementation.
– En cirkulär ekonomi har positiva effekter för alla. Utsläppen minskar och nya jobb skapas. Dessutom tjänar industrin på tätare koppling mellan de ekonomiska och miljömässiga vinsterna, säger Almas Heshmati, professor vid Jönköping International Business School och författare av rapporten.

Enligt Heshmati förutsätts entreprenörer idag bidra till den cirkulära ekonomin genom att upptäcka och dra nytta av marknadsmisslyckanden. För att få fart på kretsloppstänkandet föreslår han ett antal styrmedel, däribland en grön skatteväxling, lagstiftning för att förhindra eller reglera miljöförstörande tekniker och att sprida kunskap om hållbart företagande. Han menar även att staten kan ge stöd till entreprenörer som tar fram teknologi för avancerad avfallshantering.

Läs hela rapporten här (pdf).

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.