Cirkulär ekonomi
”Regeringsinitiativ hotar cirkulärt system”
Publicerad: 28 februari 2017, 06:00
DEBATT Överföringen av insamlingsansvaret för förpackningar och tidningar till kommunerna riskerar att slå sönder ett cirkulärt system som fungerar, skriver företrädare för pappers- och återvinningsindustrin.
Regeringen vill avskaffa dagens producentansvar – ett ansvar som i dag innebär att smått fantastiska över nittio procent av alla tidningar samlas in och återvinns till nya produkter. Nu föreslås kommunerna ta över insamlingsansvaret, något som oroar industrin. Arbetstillfällen i svenska pappersbruk hotas och cirkulära system riskerar att falla samman med negativa miljöeffekter som följd.
I Sverige försörjs tre pappersbruk av de tidningar som hushållen källsorterar – en betydelsefull miljöinsats. Fler än nio av tio tidningar som sätts ut på marknaden i dag samlas in och återvinns till nya produkter. Och över nittio procent av medborgarna tycker att det är enkelt att återvinna tidningar, enligt en undersökning av United Minds 2015 på uppdrag av Pressretur.
För industrin är den återvunna skogsråvaran avgörande för en biobaserad cirkulär ekonomi. Om returpappret blir för dyrt på grund av sämre kvalitet, bristande effektivitet eller gränslösa serviceambitioner hotas tusentals jobb i svensk pappers- och massaindustri och miljönyttan minskar avsevärt. Dessa konsekvenser skulle kunna bli verklighet vid ett kommunalt övertagande av insamlingsansvaret för förpackningar och tidningar.
När regeringen och kommunala bolag förespråkar en kommunalisering skapar det oro, och motiveringen att ”dagens nivå på återvinningen duger inte” saknar grund. Vi producenter överträffar regeringens nuvarande mål och jobbar ständigt för ytterligare förbättringar. Tack vare ett helhetsansvar har vi kunnat bygga upp ett effektivt system som ger materialet värde. Om ett kommunalt insamlingsansvar införs slår vi enligt flera bedömningar och regeringens egna utredningar sönder ett cirkulärt system.
Vi ser att svensk kretsloppspolitik är på väg att tappa sitt helhetsperspektiv och kännetecknas i stället av förenklade löften om att allt ska bli enklare för hushållen. Detta samtidigt som övriga Europa tittar på det överlägsna svenska exemplet, den källsorterade råvaran med stort industriellt värde. Ett ”rent material” med unik kvalitet. I vissa kommuner förs det redan nu diskussioner om att i stället blanda kartonger och tidningar vid insamlingen, så att de passar de egna sopbilarna. Ett tydligt steg tillbaka som skulle resultera i att råvaran inte kan användas i de svenska pappersbruken.
För ett år sedan presenterade regeringen en utredning, vilken haft till uppgift att beskriva hur kommunerna skulle få ta över ansvaret för insamling av tidningar och förpackningar. Regeringen verkar emellertid inte vilja kännas vid slutsatser eller fakta som framkom i utredningen, därför har den aldrig heller publicerats eller remitterats.
Utredningen och dess konsekvensutredning slog fast att:
– Kommunalt ansvar kommer att bli dyrare för såväl näringsliv som kommuner och ytterst konsumenterna.
– Återvinningsmålen för år 2020 nås sannolikt inte om dagens system ändras.
– Dagens resurseffektiva och optimerade insamlingslösningar riskerar att slås sönder.
– Inga miljövinster kan visas som följd av detta.
Att en kommunalisering skulle underlätta för medborgarna och öka återvinningsgraderna i Sverige, vilket hävdas, förvånar. Vi tycker att erfarenhet och fakta bland annat från utredningens resultat entydigt talar för bibehållet ansvar för industrin, inte minskat. Vi ska inte slå sönder något som fungerar. Och vi ska inte utsätta vår industri för risker utan att några miljövinster kan påvisas.
Andreas Boo
vd, Pressretur
Rolf Johannesson
ordförande, Pressretur
Carina Håkansson
vd, Skogsindustrierna
Matts Jutterström
förbundsordförande, Pappers