söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Riksdagspartierna får underkänt i cirkulär ekonomi

Publicerad: 16 november 2021, 10:18

Centerpartiet får högst poäng i kartläggningen. Foto: Cradlenet/Cireko

Även om kunskapsnivån ökar om cirkulär ekonomi dröjer krafttagen från politiken, enligt en ny undersökning.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Samtidigt som uppskattningsvis 45-70 procent av klimatpåverkan kan förhindras genom en övergång till cirkulär ekonomi dröjer de verkliga ambitionerna från politiken. Det menar Cradlenet och Cireko, som tillfrågat riksdagspartierna hur de ser på utvecklingen av en cirkulär ekonomi. Den nya kartläggningen tyder på ett stort glapp mellan vad partierna säger och verkligen gör.

”Partierna säger sig prioritera den cirkulära ekonomin högt men ambitionsnivån avspeglar sig inte i deras politiska arbete. Sverige behöver ett modigt politiskt ledarskap som tar ett helhetsgrepp för hur vi ska ställa om till en cirkulär ekonomi,” säger Ann-Sofie Granzell, ordförande för Cireko, i en kommentar.

De sju partier som svarade på undersökningen säger sig alla prioritera cirkulär ekonomi högt. Flera vill sätta mål för när Sverige ska ha en cirkulär ekonomi på plats och några vill även se en tvärfunktionell myndighet för att arbeta med frågan. Flera partier, från båda ändar av den politiska skalan, lyfter behovet av ökat producentansvar. Få vill däremot se sänkta arbetsgivaravgifter för företag med cirkulära affärsmodeller. Det parti som fick högst poäng i årets utvärdering var Centerpartiet.

Läs mer om undersökningen 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev