tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Rungande ja till hårdare EU-regler för transport av avfall

Publicerad: 18 januari 2023, 10:20

EU-parlamentet vid tisdagens omröstning. Foto: Jean-Francois Badias

EU-parlamentets majoritet vill skärpa lagstiftningen mot transporter av avfall. Det blev ja till förbud av transporter av all sorts avfall för deponi inom EU, bland annat.

Ämnen i artikeln:

EU-parlamentetÅteranvändningCirkulär EkonomiAvfall

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


EU-parlamentet har röstat om reglering av transport av avfall, inför vidare förhandlingar med EU-ländernas regeringar. Parlamentet vill bland annat se förbud för transport till deponi inom EU, utom i vissa fall som då måste vara väl motiverade.  Förbud för transporter av farligt avfall utanför OECD är också något som parlamentet vill se.

Att exportera avfall för återvinning utanför OECD ska bara tillåtas bara till länder som godtar det och som dessutom kan visa att de kan ta hand om återvinningen på ett hållbart sätt, enligt majoriteten i parlamentet. Plastavfallet nämns separat och då handlar det om att fasa ut all export till OECD-länder inom fyra år och ett förbud för transport utanför samarbetsorganisationen för de rika länderna. 

Parlamentet vill också se en mekanism för att vägleda EU-länder om hantering av illegal avfallstransport, hur inspektioner ska ske och hur de olagliga transporterna ska upptäckas. 

594 röstade för förslaget, 5 emot medan 43 var frånvarande. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev