Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Så ska Västra Götaland skala upp cirkulär ekonomi

Publicerad: 11 december 2014, 12:10

Västra Götalandsregionens miljönämnd har beslutat att satsa på storskalig redesign av möbler och textilier. Här är projekten som ska styra regionen mot cirkulär ekonomi.

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 december.

Västra Götalandsregionens miljönämnd har beslutat att satsa på storskalig redesign av möbler och textilier. Totalt startas fyra nya projekt som ska styra regionen mot cirkulär ekonomi.

– Att gå från en linjär produktionskedja till en cirkulär är komplicerat, till exempel krävs en ny logistik. Men miljönämndens satsning bygger på en rad studier och tidigare projekt. Det finns både avsättning och råvara för re-designade produkter. Branschen är medveten om sitt miljöansvar och att detta blir kommersiellt intressant, säger Birgitta Nilsson, processledare på Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Fokus ligger på möber och textilier, och då särskilt inom offentlig sektor. Det förklaras med att branscherna har en stark bas i regionen. Ett av projekten heter Industriell symbios – lokal samverkan för hållbart näringsliv. Här deltar ett flertal kommuner för att lokalt sammankoppla olika energi- och materialflöden, som värme- och råvaruspill. Ett annat är Hållbar industriell utveckling, som ska driva på cirkulär produktutveckling och nya affärsmodeller i Skaraborg. Stadens stora tillverkningsindustri ska ställa om till återbruk och hitta nya logistiklösningar för möbler. Wear Wise är ett projekt med flera aktörer för att utforska och skapa nätverk inom delandets ekonomi och det sista projektet, Re-textile, är en fortsättning på projektet Studio Re-Design i Borås och tar sikte på att skala upp återbruk av textilier i större volymer.

I grunden ligger Västra Götalandsregionens strategi för tillväxt och utveckling till år 2020, VG2020. I den finns en handlingsplan för resurseffektiva och giftfria produkter och tjänster och utveckling av strategier för en mer hållbar produktion och konsumtion.

Läs mer om beslutet här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev