Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Skatten på engångsartiklar skjuts upp

Publicerad: 26 januari 2021, 10:26

En ny skatt på engångsartiklar är tveksam mitt under pandemi och kan skjutas på framtiden.

Foto: Hanna Franzén TT

Det är osäkert om en skatt på engångsartiklar införs som planerat under hösten. Den kan komma att skjutas på framtiden med hänvisning till att det inte är lämpligt att gå fram med en ny skatt mitt under pandemin.


Texten är uppdaterad

Att en skatt på engångsartiklar ska införas under mandatperioden finns med i januariavtalet mellan S, MP, C och L. Utredningen som blev klar tidigt förra hösten föreslog att skatten införs 1 november 2021. I fredags sade Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till nyhetsbyrån TT att regeringen kan komma att skjuta på införandet av skatten med hänvisning till att det inte är lämpligt att gå fram med en ny skatt mitt under pandemin.

Det beskedet tas emot positivt av branschorganisationen Ikem som konstaterar att regeringen har lyssnat på näringslivets kritik, i alla fall den som handlar om nyttan med engångsprodukter under pandemin, då avhämtning av mat kan minska risken för smittspridning. I övrigt kvarstår Ikem kritik mot lagförslaget. 

”Från Ikem har vi varit mycket kritiska till att utredningen särbehandlar plasterna samt inte gynnar återvunnen eller biobaserad plast. Den föreslagna skatten lever därför inte upp till syftet som skulle vara att stödja en övergång till en mer resurseffektiv och biobaserad cirkulär ekonomi”, säger Lena Lundberg, som ansvarar för plastråvarufrågor på Ikem, i en presskommentar.

Johanna  Ragnartz är vd för Håll Sverige rent och tycker framför allt att det är viktigt att regeringen i det här läget hittar andra sätt att hantera problemet. 

– Vi vill att förbrukningen ska minska eftersom det finns ett stort läckage. Skatt är ett kraftfullt verktyg, men om regeringen nu har skäl att avvakta så har jag inga synpunkter på det så länge den inte släpper frågan. Samtidigt är ett engångsplastdirektiv på gång som också kan bidra med lösningar, säger Johanna  Ragnartz, till Aktuell Hållbarhet.

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.