Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.03.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cirkulär ekonomi

Sunda Hus i stort cirkulärt byggprojekt

Publicerad: 4 September 2015, 05:52

Konsultbolaget Sunda Hus och Ronneby kommun är de två svenska aktörer som under tre år deltar i ett stort europeiskt projekt om cirkulär ekonomi och byggande.


Den här artikeln publicerades den 4 september i vår omvärldsbevakning Miljöaktuellt Idag.

Projektet heter Buildings As Material Banks, BAMB, och ska med hjälp av forskningsinstitut, universitet och näringsliv styra byggbranschen mot cirkulära processer.
– Cirkulära flöden är nästa steg för en ansvarsfull och framkomlig utveckling inom bygg- och fastighetsbranschen och vi ser stor potential i att samarbeta med andra aktörer i projektet för att åstadkomma större förändring i branschen, säger Lisa Elfström, marknadschef på Sunda Hus, i ett pressmeddelande.

Sex pilotprojekt med både nya och befintliga hus ska genomföras i projektet och på så sätt undersöka och visa hur byggmaterial kan återanvändas och återvinnas med bibehållet eller högre värde. Målet är att husen ska ses som materialbanker, såsom projektnamnet antyder.

Sunda Hus lyfter fram att de i över tio år har samlat information om byggnaders komponenter, något som kommer till nytta nu.
– Vi kommer framför allt att bidra med vår kunskap och erfarenhet men vi kommer även rent praktiskt att bidra med att ta fram standarder samt utveckla programvaror och lösningar för att möjliggöra mera cirkulära flöden, säger Lisa Elfström.

Ronneby kommun har länge stuckit ut med sitt cirkulära arbete, exempelvis har kommunen byggt en cradle to cradle-inspirerad förskola.

TIPS PÅ UTBILDNING:

Grundkurs i cirkulär ekonomi

1 oktober 2015

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.