lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Svanen skärper kraven för miljömärkningen – cirkularitet i fokus

Publicerad: 7 juni 2022, 09:35

Ett par Svanenmärkta jeans. Foto: Svanen

Nu införs nya krav på kläder och andra textilier för miljömärkningen Svanen. Ledordet i förändringen är cirkularitet.

Ämnen i artikeln:

MiljömärkningSvanenÅteranvändningCirkulär Ekonomi

JF


Svanen inför nya krav för kläder och andra textilier. Förändringen innebär ett starkare cirkulärt grepp med fokus på produktdesign, kvalitet och livslängd, uppger statliga Miljömärkning Sverige. 

Kravskärpningen sker till följd av behovet av en ”akut omställning” i textilindustrin, enligt Ulf Eriksson, produktansvarig för kläder, textilier och läder på Miljömärkning Sverige.

”Nu är det viktigt att branschen antar utmaningen och använder de verktyg som finns. Allt fler vill göra medvetna val och det bästa valet är förstås att konsumera mindre. Men också att göra rätt val när du väl måste handla”, säger han vidare i en kommentar. 

Bland förändringarna återfinns ett krav på tillverkarna att mäta hur mycket mikroplast som sprids från syntetiska textilier med hjälp av en standardiserad testmetod. Uppgifterna ska i framtiden utgöra ett underlag för att ta fram gränsvärden, enligt Miljömärkning Sverige.

Nu kommer inte heller förbränning eller dumpning av kläder som inte sålts att tillåtas. Samtidigt måste tillverkare rapportera till Svanen hur de hanterar sina överskottsprodukter, går det att läsa i pressmeddelandet. 

Svanen är Nordens officiella miljömärkning, som statliga Miljömärkning Sverige ansvarar för i Sverige.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev