lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cirkulär ekonomi

Sverige sämre än snittet på återvinning – byggbranschen extra dålig

Publicerad: 18 januari 2023, 10:02

Inte mycket återvinns här.

I Sverige återvinns och återanvänds bara 3,4 procent av resurserna, mindre än hälften än det globala genomsnittet. Inom byggbranschen är det ännu mindre, visar en rapport från konsultbolaget Sweco.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär EkonomiByggbranschen

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


I Sverige återvinns mycket lite av alla resurser, bara 3,4 procent. Det konstaterar den globala rapporten Circularity Gap Report som Aktuell Hållbarhet tidigare rapporterat om. Det är mindre än hälften av det globala genomsnittet på 7,2 procent för förra året, som redan det är dåligt eftersom det är mindre än året innan. 

Inom byggbranschen är det än värre, för där handlar det om en enda procent, rapporterar konsultföretaget Sweco i sin rapport om cirkularitet i byggbranschen, Circular materials in infrastructure. 

Orsakerna är flera, bland annat god tillgång på nya råvaror som exempelvis sand, liksom brist på lagstiftning och vägledning för hur återvinning av byggmaterial ska gå till. 

”Nya cirkulära metoder ger enorma fördelar för klimat, ekonomi och närmiljö. Det är inte hållbart att ta den enklaste vägen och missa konsekvenserna av masshanteringen”, säger Valon Hasanaj, affärsenhetschef inom området geoteknik och berg i en kommentar. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev